Aantal 4G-abonnees in Nederland stijgt scherp

SneldheidDe Nederlandse consument en zakelijke gebruiker omarmen in een hoog tempo 4G, de snellere opvolger van de 3G-netwerktechnologie voor mobiele data en telefonie. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Eind maart dit jaar waren er nog in totaal ‘ruim 4,2 miljoen’ 4G-gebruikers in Nederland (de bij elkaar opgetelde abonnees van KPN, Vodafone en T-Mobile). Nu, begin september, is dat aantal danig toegenomen. Volgens marktonderzoeker Telecompaper, die zich baseert op de door de drie grote operators verstrekte cijfers, hebben inmiddels 5,6 miljoen mensen in Nederland een 4G-abonnement. KPN meldde eind maart dat het ongeveer twee miljoen 4G-abonnees telde. Bij Vodafone en T-Mobile stond de teller zeer recentelijk op respectievelijk 1,4 miljoen en 1,21 miljoen.

Naar verwachting zal de groei op 4G-gebied alleen maar doorzetten. Telecompaper wijst in dat verband op het feit dat de vierde grote operator in Nederland, Tele2, nog niet volledig klaar is met de uitrol van zijn eigen 4G-netwerkinfrastructuur. Zodra dat een feit is, zou het totale aantal 4G-klanten in Nederland nog rapper kunnen toenemen. Telecompaper denkt tevens dat de komst van de snellere 4G-variant (bekend als ‘4G+’ en ‘LTE Advanced’) ook een groeispurt op gaat leveren. Operators KPN en Vodafone zijn al bezig met het uitrollen van 4G+, T-Mobile start in november dit jaar een proef met 4G+.

Teus_van_der_Plaat_BTGDe sterke groei van 4G in Nederland wekt geen verbazing op bij de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Woordvoerder Teus van der Plaat:

'De eindgebruikerservaring is bij 4G zoveel beter dan bij 3G en 2G.'

Hij heeft echter nog een andere verklaring voor de toenemende populariteit van 4G:

'Het gemiddelde mobiele abonnement wordt eenmaal per twee jaar herzien, met meestal een nieuwe 4G-smartphone als ‘bijvangst’. De drie grote operators leggen daarbij nog eens de nadruk op hun respectievelijke 4G-producten als zij hun klanten een verlenging van een mobiel contract aanbieden. Alleen de MVNO's (Mobile Virtual Network Operators, operators zonder een eigen netwerkinfrastructuur, red.) lopen nog achter in het aanbieden van 4G.'

BTG-zegsman Van der Plaat voorziet echter nog niet dat geheel Nederland binnen een kort tijdsbestek ‘over’ zal zijn:

'Het zal nog even duren voordat alle twintig miljoen in Nederland geïnstalleerde simkaarten door 4G-varianten zullen zijn vervangen.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.