ACM komt met 097-campagne

Logo_ACMTelecom-toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) komt dit najaar met een campagne waarin ‘het juiste gebruik van 06- en 097-nummers’ wordt belicht. De telefoonnummers met het voorvoegsel 097 zijn bedoeld voor apparaten die onderling verbonden zijn via mobiele toegang tot het internet, ook bekend als ‘Internet of Things’ (IoT).

Fabrikanten die hun koffiezetapparaat, navigatiesysteem, koelkast of alarminstallatie met andere apparatuur, zoals een eigen computerserver, willen verbinden door middel van ‘mobiel internet’ moeten daar een speciaal telefoonnummer voor gebruiken. Die bewuste 097-reeks moet er ook voor zorgen dat er in Nederland nog wat langer gebruik kan worden gemaakt van 06-telefoonnummers voor mobiele telefoons.

De groei van het aantal gebruikte 06-nummers lijkt er in Nederland overigens nog steeds niet uit te zijn, al lijken de grootste sprongen wel voorbij te zijn. ACM meldt dat er in 2014 0,7 procent meer nieuwe mobiele nummers werden afgegeven. Het percentage van in gebruik zijnde 06-nummers staat daarmee op 90,7. In aantallen uitgedrukt komt dat neer op 53 miljoen 06-nummers.

Teus_van_der_Plaat_BTGTeus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers

'Op zich vinden wij dit een goede actie van ACM. Wij vragen ons echter wel af hoe het staat met de internationale aankiesbaarheid van de 097-reeks. Bekend is dat de 088-nummerreeks, waar wij als BTG destijds het voortouw met betrekking tot de invoering in Nederland voor hebben genomen, heel lang problemen gaf op dat vlak. Daarnaast biedt de 06-reeks nog veel ruimte: theoretisch kunnen daarin tot ruim 99 miljoen nummers een plek krijgen. Met de komst van Internet of Things is het noodzakelijk meer generieke nummers te creëren die voor elke toepassing kunnen worden gebruikt.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.