BlackBerry doet overname op softwaregebied

Logo_BlackBerry_thumbSmartphone-fabrikant BlackBerry neemt voor 425 miljoen dollars in contanten het Amerikaanse Good Technology, een producent van zogenoemde Enterprise Mobility Management-software, over. Hiermee hoopt het Canadese bedrijf zijn positie te versterken op het gebied van het beheer van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablet computers. Ook verwacht BlackBerry dat de inlijving van Good Technology in de eerstvolgend twaalf maanden circa 160 miljoen dollar extra omzet zal opleveren.

Er gingen al wat langer geruchten over de mogelijke acquisitie van het in particuliere handen zijnde Good Technology door een ‘derde partij’. Die berichten zijn nu bewaarheid gebleken. De in 1996 door de Cubaanse migrant Daniel Mendez opgerichte Amerikaanse softwaremaker is inmiddels in 190 landen actief en bedient zo’n 6200 (groot)zakelijke klanten. In de klantenkring bevinden zich, naar verluidt, de nodige overheden en overheidsinstanties.

De Good Technology-software (aangeboden volgens het online Software as a Service-model met betaalde abonnementen) moet organisaties in staat stellen allerhande mobiele apparatuur, ongeacht het besturingssysteem en het hardwareplatform, op afstand te beheren. Hierbij heeft het bedrijf het accent gelegd op de beveiliging van zowel de door organisaties gebruikte apps als het dataverkeer. Dat komt weer goed van pas voor BlackBerry, dat zich de afgelopen paar jaar probeert te ontwikkelen van een fabrikant van smartphones tot een aanbieder van beveiligde mobiele communicatie-oplossingen.

Volgens een officieel bericht van BlackBerry zal de Good Technology-software worden geïntegreerd met het eigen BES-platform voor Enterprise Mobility Management. De Canadese onderneming laat zich echter niet uit over hoe die integratie er uit zal gaan zien en wanneer het een en ander beschikbaar zal zijn. Ook is nog niet bekend of de overname nog consequenties zal hebben voor het personeelsbestand van zowel Good Technology als BlackBerry. Beide bedrijven hebben overigens een Benelux-verkoopvestiging in Amsterdam.

Aan de gebruikerszijde is het nieuws van BlackBerry’s nieuwste aankoop over het algemeen goed ontvangen. Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), is voorzichtig positief:

Teus_van_der_Plaat_BTG'De overname is een goede zaak voor organisaties, zoals diverse BTG-leden, die multi platform security van groot belang vinden. Good Technology is op dat vlak al sinds vele jaren een geduchte concurrent van BlackBerry. De voorgenomen samensmelting moet uiteindelijk een combinatie van de sterke eigenschappen van beide producten opleveren, zo lijkt de gedachte achter de acquisitie. Of dat in de praktijk ook zo zal uitwerken, is echter de vraag. De praktijk wijst immers uit dat bedrijven zich vaak verkijken op de complexiteit van productfusies.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.