Apple kondigt nieuwe iPhones en iOS aan

Apple_logoFabrikant Apple heeft gisteravond (Nederlandse tijd) twee nieuwe iPhone-smartphones aangekondigd: de 6s en de 6s Plus. Beide apparaten zijn uitgerust met 3D Touch, een drukgevoelige technologie die nieuwe mogelijkheden biedt voor toegang tot voorzieningen en interactie met materialen. iPhone 6s en iPhone 6s Plus hebben Retina HD-displays – volgens Apple gemaakt van het sterkste glas dat ooit voor een smartphone is gebruikt - en zijn vervaardigd van aluminium uit de 7000-serie. Deze legering wordt tevens in de luchtvaartindustrie toegepast.

In de iPhone 6s en iPhone 6s Plus heeft Apple een 64-bits processor, de A9, verwerkt. De twee apparaten zijn verder uitgerust met een achterzijde-camera met een resolutie van 12 MP en voorkant-camera (resolutie 5 MP). Deze laatste heeft tevens een HD-video opnamemogelijkheid voor gebruik met Apple’s eigen FaceTime-videobeldienst. De fotografie-functionaliteit is tevens uitgebreid met ‘Live Photos’, waarmee beelden tot leven komen door een moment in beweging vast te leggen. Apple claimt voor beide smartphones een ‘aanmerkelijk langere werktijd op een volle acculading’ dan in zijn oudere smartphones het geval was. Ook werken de twee nieuwe smartphones met snellere 4G- en wifi-varianten en ondersteunen in totaal 23 LTE-banden.

Nieuw scherm

Foto Apple.com: iPhone 6s & iPhone 6s Plus

Foto Apple.com: iPhone 6s & iPhone 6s Plus

In de kersverse iPhone 6s en iPhone 6s Plus worden nieuwe manieren geïntroduceerd om te navigeren en te gebruiken. Dit wordt mogelijk gemaakt door de drukgevoeligheid van het aanraakscherm. Het maakt, aldus Apple, ‘nieuwe bewegingen mogelijk’, zoals ‘Peek and Pop’ waarmee gebruikers zonder hun vingertop van plaats te veranderen snel in materiaal kunnen duiken. Door lichte druk uit te oefenen op het scherm is direct een weergave van een foto, e-mail, webpagina of ander materiaal te bekijken. Met iets meer druk wordt er naar de materialen zelf gegaan. Een andere nieuwe functie is ‘Quick Actions’, die snel toegang geeft tot de taken die het vaakst door de gebruiker worden uitgevoerd. Zo is met een eenvoudige drukbeweging op het beginscherm een bericht te versturen of een selfie te maken.

Bij beide smartphones heeft Apple het nodige werk gemaakt van de video-opnamemogelijkheden. HD-video wordt verbeterd met ondersteuning voor 4K – de resolutie van 3840 x 2160 levert in totaal 8 miljoen pixels op – en met de uitbreiding van de optische beeldstabilisatie voor video op iPhone 6s Plus, waarmee ook bij weinig licht is te filmen.

Technische specificaties
De 64-bits A9-processor (derde generatie) moet volgens Apple voor 70 procent snellere CPU-prestaties en 90 procent snellere GPU-prestaties – en daarmee ook betere energiezuinigheid – dan zijn voorganger. De A9-chip en de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem iOS (versie 9) zijn samen ontwikkeld, om een optimale prestatie te waarborgen. De nieuwe M9-bewegingscoprocessor van Apple is geïntegreerd in de A9-chip, waardoor nog meer voorzieningen tegelijkertijd kunnen draaien en toch minder energie verbruiken. Zo is de digitale assistent Siri nu ook te gebruiken als de iPhone niet is aangesloten op de lichtnetvoeding.

Het eveneens nieuwe besturingssysteem iOS 9 biedt dankzij proactieve assistentie, een verbeterde zoekfunctie en verbeterde voorzieningen voor Siri. Apple belooft bij dat laatste dat de privacy van de gebruiker niet in het geding komt. Daarnaast heeft de fabrikant gesleuteld aan de overige standaard meegeleverde apps: onder andere is de Notities-app onder handen genomen en heeft de Kaarten-app voortaan ook gedetailleerde ov-informatie in Kaarten. Het besturingssysteem zelf vraagt voortaan minder vrije opslagruimte om updates te kunnen installeren. Ten slotte claimt Apple dat de beveiligingsvoorzieningen van het besturingssysteem zijn verbeterd.

Prijzen en verkrijgbaarheid

 • iPhone 6s en iPhone 6s Plus zijn verkrijgbaar in goud, zilver, spacegrijs en nu ook in roségoud.

  Foto Apple.com: iPhone 6s

  Foto Apple.com: iPhone 6s

 • Beide modellen zijn vanaf vrijdag 25 september verkrijgbaar in Australië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Nieuw-Zeeland, Puerto Rico, Singapore, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bestellen kan vanaf zaterdag 12 september.
 • Daarnaast zijn er door Apple ontworpen accessoires verkrijgbaar, zoals leren en silicone hoesjes in diverse kleuren en Lightning Docks in bijpassende metallic kleuren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.