Vodafone komt in Groot-Britannië met bellen via wifi

VodafoneOperator Vodafone heeft in Groot-Brittannië ‘bellen via wifi-netwerken’ geïntroduceerd. Deze mogelijkheid is echter wel voorbehouden aan klanten met specifieke mobiele abonnementen (Red, Red+ en Red Value). Om gebruik te maken van de gratis dienst ‘Wi-Fi Calling’ (zoals de gratis dienst is gedoopt), is geen aparte app nodig. Abonnees hoeven slechts de optie aan te vinken in de instellingen van hun smartphone.

Mobiel bellen ook als het bereik van het 3G- of 4G-netwerk minder goed of zelfs geheel afwezig is. Dat is de reden die operator Vodafone aanvoert voor het feit dat het voortaan ‘Wi-Fi Calling’ in zijn Britse thuismarkt aanbiedt voor een deel van zijn klantenkring. Het bedrijf geeft in een eigen blog het mobiel telefoneren in de Londense metro als voorbeeld: “De metro in Londen was tot nu toe een plek waar je onmogelijk mobiel kon bellen. Met Wi-Fi Calling behoort dat echter tot verleden. Als Vodafone-klant kun je gratis inloggen op het Wi-Fi netwerk van de Londense metro en dankzij Wi-Fi Calling kun je vervolgens via dat draadloze netwerk mobiel bellen met HD-kwaliteit.” In hetzelfde blog stelt Vodafone dat Wi-Fi Calling ook uitkomst kan bieden aan mensen die in minder dichtbevolkte gebieden wonen en thuis te maken hebben met minder goed mobiel bereik. In een YouTube-filmpje laat Vodafone zien hoe het bellen via een wifi-netwerk in zijn werk gaat.

Navraag bij de Nederlandse vestiging van Vodafone leert dat er nog geen vastomlijnde plannen zijn om hier een soortgelijke dienst te introduceren. “Wij doen hier onderzoek naar en kunnen er op dit moment niets concreets over melden”, aldus Alexis van Liebergen, woordvoerster bij Vodafone Nederland.

Wat de Nederlandse grote zakelijke telecomafnemers betreft, mag Vodafone ook in Nederland zo snel mogelijk met wifi-bellen komen. “De Britse introductie van het bellen via wifi-netwerken is een goede ontwikkeling die wij ook graag in Nederland zouden willen zien. Elders in de wereld, zoals in de Verenigde Staten, zijn er vele miljoenen mensen die dit gebruiken. Operator T Mobile USA rapporteerde bijvoorbeeld in april dit jaar al meer dan zeven miljoen ‘bellen-over-wifi’-gebruikers”, zegt Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG).

Hij ziet diverse positieve aspecten aan een dergelijke dienstverlening: “Het biedt verschillende voordelen voor de klant. Het kan een uitkomst zijn op plaatsen waar geen dekking van mobiele operatornetwerken is, maar waar weer wel wifi-netwerken voorhanden zijn. Daarnaast heeft in potentie een positief effect op het accugebruik, aangezien het werken met wifi minder van de accu vergt dan het geval is met een 3G- of 4G-netwerk.” Volgens de BTG-woordvoerder zijn er wel enkele randvoorwaarden: “Het wifi-netwerk moet allereerst van goede kwaliteit zijn. Ook moet de mobiele telefoon of de tablet computer er voor geschikt zijn.”

https://blog.vodafone.co.uk/2015/09/11/wi-fi-calling-is-coming-make-phone-calls-through-any-wi-fi-network-with-vodafone-uk/

YouTube player

 

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.