Veilig chatten met gratis Android-app

androidDe Duitse security specialist G Data Software AG heeft een gratis app voor smartphones geïntroduceerd waarmee je op een veilige wijze kan chatten. De software (‘Secure Chat’ geheten) zorgt, volgens het bedrijf, voor een ‘sterke versleuteling’ van het berichtenverkeer. In de eerste instantie komt de app alleen beschikbaar voor het Android-besturingssysteem van Google.

 Secure Chat moet voorkomen dat privécommunicatie of bedrijfskritische informatie kan worden afgetapt, stelt softwareproducent G Data. De app biedt niet alleen een eigen versleutelde chatfunctie, maar het zorgt tevens voor de encryptie van tekstberichten die via de standaard sms-dienst worden verstuurd. Dankzij de zelfdestructie-timer in Secure Chat , kan de verzender bepalen wanneer zijn berichten en bestanden op het apparaat van zijn gesprekspartner worden verwijderd. Volgens G Data versleutelt de app overigens zowel teksten als grafische bestanden (foto’s als video’s).

De door G Data toegepaste encryptiemethode in de Secure Chat-app is gebaseerd op het Axolotl-protocol. Dankzij een proces met de naam ‘elliptisch gebogen cryptologie’, wordt het Axolotl-protocol internationaal gezien als zeer veilig en praktisch onkraakbaar. De servers van G Data (die zich fysiek in Duitsland bevinden) worden, zo stelt het bedrijf, louter gebruikt om de app te activeren. De communicatie tussen de gebruikers van Secure Chat vindt rechtstreeks van toestel tot toestel plaats, waardoor deze niet op servers terecht komt.

Belangrijkste functionaliteiten van G DATA Secure Chat:

- Veilige versleuteling (van verzender tot ontvanger) voor zowel één-op-één- als groepchats

- Verstuurt afbeeldingen en video’s snel, simpel en veilig met versleuteling

- Verstuurt berichten met zelfdestructie-timer

- Maakt een back-up van lokale chatgeschiedenis op een SD-kaart

- Versleutelt lokale chatgeschiedenis en beveiligt deze met een wachtwoord

Gebruikers die ook over de (betaalde) premium-versie van G Data Internet Security voor Android gebruiken, krijgen de beschikking over drie extra functionaliteiten:

- Phishingfilter voor URL’s in binnengekomen berichten

- Filter voor inkomende en uitgaande berichten via SMS en chat-communicatie op malware en ongewenste advertenties

- Verbergen van binnenkomende berichten van geselecteerde contacten

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.