Apple App Store gevuld met malware

Apple_logoApple heeft een twijfelachtige primeur te pakken: zijn App Store is voor het eerst op grote schaal geïnfecteerd met allerlei kwaadaardige apps voor de iPhone-smartphone en de iPad-tablet computer. De fabrikant is op dit moment druk bezig om alle besmette applicaties te verwijderen.

De grootschalige invasie van malware-apps is door het Amerikaanse cyber security bedrijf Palo Alto Networks gesignaleerd. Volgens het bedrijf lopen honderden miljoenen Apple-gebruikers door de kwaadaardige apps het risico dat hun persoonlijke gegevens in handen komen van criminelen.

De hackers maakten gebruik van een illegaal aangepaste versie van XcodeGhost, een populair ontwikkelplatform voor Apple’s mobiele besturingssysteem iOS. Deze wordt vaak gebruikt door vooral Chinese softwarebouwers. Het is de cybercriminelen gelukt om app-ontwikkelaars hun kwaadaardige versie te laten gebruiken bij het maken van apps. Hoe groot de impact en eventuele schade echt is, wordt de komende weken pas echt goed duidelijk. Apple-gebruikers wordt aangeraden extra alert te zijn bij het installeren van apps.

“Dit bericht is een bewijs voor de verhalen die verteld werden op het eerder dit jaar gehouden BTG security event. Tijdens deze, door Samsung gehoste, bijeenkomst is onder andere door de security specialist Traxion een demo gegeven van een moedwillig besmette ‎Android-app en de potentiële security gevaren daarvan. Het enige verschil is dat deze besmettingen in Apple iOS-apps zijn geïmplementeerd.”, merkt Teus van der Plaat, woordvoerder van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), op.

BTG-woordvoerder Van der Plaat breekt een lans voor het implementeren van goede security oplossingen:

“De vraag blijft hoeveel van de miljoenen app 's in Android Play en Apple App Store besmet zijn zonder dat we het weten. Gebruik van sterkere security oplossingen van leveranciers als BlackBerry, Good , Mobile Iron, Airwatch en Samsung Knox bieden meer bescherming, maar zijn overigens niet onfeilbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.