Politie waarschuwt voor ‘onbekende buitenlandse telefoonnummers’

politie-tweetDe nationale politie heeft een waarschuwing de deur uitgedaan waarin wordt gewaarschuwd voor het terugbellen van onbekende buitenlandse telefoonnummers. Volgens het bericht kan het in sommige gevallen gaan om fraudeurs die handig gebruik maken van de hogere tarieven voor internationaal telefoonverkeer.

De politie van Leeuwarden heeft op 18 september jongstleden al in een tweet gewaarschuwd voor frauderende ‘buitenlandse bellers’. Zo wordt er op dit moment gefraudeerd met het nummer +43 820 901 232 58. De politie vraagt gedupeerden om aangifte te doen. De waarschuwing van de nationale politie komt niet geheel onverwachts. Eerder dit jaar, in maart, was er al sprake van dergelijke praktijken. Wie meer informatie wil over de bewuste oplichterspraktijken kan een speciaal nummer van de nationale politie bellen: 0900-8844 (‎telecomoplichting).

De laatste maanden lijkt fraude via de telefoon in opmars te zijn. Zo is er onlangs een politie-waarschuwing geweest voor het terugbellen naar onbekende 0088-nummers. Hierbij gaat het om een slimme combinatie van een (duur) servicenummer in de 0088-reeks én een satetelliettelefoonverbinding. De truc lijkt er uit te bestaan dat de fraudeurs via de computer mensen bellen en direct de verbinding verbreken. De persoon die dit telefoontje ontving, krijgt vervolgens het bericht ‘gemiste oproep’ met een 0088-nummer. Als vervolgens het 0088-nummer wordt gebeld begint de fraude. Volgens berichten kost het bellen naar dit premiumnummer om te beginnen al drie euro en zijn bedragen van 25 euro per gesprek geen uitzondering. Het lijkt namelijk dat de verbinding verbroken wordt – er wordt middels een opname het ‘juiste’ geluid afgespeeld – maar in de praktijk wordt er helemaal niet opgehangen. Vooral veel overheidsinstellingen en grotere bedrijven lijken met deze fraude te maken te krijgen.

De volgende nummers zijn al als ‘verdacht’ aangemerkt:

 • 00881 – xxxx
 • 00882 – xxxx
 • 00883 – xxxx
 • 00884 – xxxx
 • 00885 – xxxx
 • 00887 - xxxx
 • 00888 – xxxx
 • 00889 – xxxx

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.