Lufthansa komt met ‘4G-achtige dienst’ in de lucht

a380lufthansaDe Duitse operator Deutsche Telekom heeft een samenwerking gesloten met het Britse Inmarsat, een aanbieder van internettoegang via satellieten. Doel van het kersverse verbond is de ontwikkeling van een dienst waarmee vliegtuigpassagiers tijdens de vlucht gebruik kunnen blijven maken van down- en uploadsnelheden die zeer dicht bij die van de mobiele 4G-netwerkinfrastructuur liggen.

Het nieuws van de samenwerking tussen Deutsche Telekom en Inmarsat is de wereld in gebracht door de gezaghebbende Britse zakenkrant The Financial Times. “Het doel is om mensen die breedbandige internettoegang op de grond gewend zijn, dezelfde ervaring te geven aan boord van vliegtuigen”, aldus Leo Mondale, het hoofd van de luchtvaartafdeling van Inmarsat in het FT-bericht. Het zou daarbij gaan om downloadsnelheden van ‘tientallen megabits per seconde’. Naar verluidt, gaat het duo zorgen voor 4G-achtige breedbandige datatransmissie tijdens vluchten in het luchtruim van de 28 lidstaten van de Europese Unie.

Inmarsat neemt de dekking in de lucht voor de rekening, terwijl Deutsche Telekom dezelfde dienst in de buurt van de grotere EU-luchthavens verzorgt. De Britse satelliet-exploitant is druk bezig om speciaal voor de nieuwe ‘Airborne 4G’-dienst een drietal communicatiesatellieten in een baan om de aarde te brengen. De derde en laatste satelliet wordt nog deze maand gelanceerd. Lufthansa heeft aangekondigd dat het de eerste testen met de nieuwe dienstverlening in 2016 zal starten. Een volledige uitrol in alle 28 EU-lidstaten staat gepland in 2017. Het is niet bekend of Lufthansa de dienst ook aan collega-luchtvaartmaatschappijen, waar het een samenwerkingsverband in de zogenoemde ‘StarAlliance’ mee heeft, beschikbaar zal stellen. Air France en KLM zijn lid van SkyTeam, één van de twee andere mondiale samenwerkingen tussen luchtvaartmaatschappijen. De derde is OneWorld, dat British Airways als lid telt.

Het initiatief van Inmarsat-Lufthansa is niet het eerste in zijn soort. Het Amerikaanse bedrijf Gogo is reeds actief met breedbandige internettoegang in het luchtruim boven de Verenigde Staten. De gerealiseerde datatransmissie snelheden zijn echter lager dan die door Inmarsat en Lufthansa worden beloofd. Gogo is wel bezig met het opzetten van een snellere variant van zijn dienst, waarbij snelheden tot 70 Megabits per seconde (download) mogelijk moeten zijn. Volgens het Amerikaanse bedrijf zijn er reeds zeven luchtvaartmaatschappijen opgetekend voor de nieuwe data-dienst. Gogo zou volgend jaar al beginnen met het daarvoor uitrusten van zo’n 500 vliegtuigen. Verder is het Japanse elektronicaconcern Panasonic al actief op het gebied van snelle internettoegang in de lucht.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.