EU sluit 5G-akkoord met China

European_UnionDe Europese Commissie gaat met China samenwerken op het gebied van de ontwikkeling van 5G-technologie, de snellere opvolger van de huidige 4G-infrastructuur voor mobiele data- en spraakcommunicatie. De EC heeft hiervoor een akkoord met de Chinese overheid getekend.

“5G zal wereldwijd het fundament gaan vormen voor de digitale economie en de digitale samenleving. Daarom zijn wij een sterke voorstander van mondiale samenwerking als het gaat om de ontwikkeling van 5G-technologie en het afstemmen van standaarden op dat gebied”,

aldus Günther Oettinger, Europees Commissaris Digitale Economie. Het akkoord tussen de EU en China behelst onder meer dat beide partijen over en weer ‘volledige toegang’ verlenen tot subsidiegelden voor 5G- en Internet of Things-gerelateerde researchprojecten aan ondernemingen afkomstig uit de Europese Unie en China. Ook zou de samenwerking voor Europese bedrijven een betere toegang tot de Chinese afzetmarkt moeten geven als het gaat om 5G-producten en IoT-diensten.

De Europese Commissie is er veel aan gelegen om een graantje mee te pikken van de verwachte 5G-hausse. Naast het jongste akkoord met China, heeft het al dergelijke samenwerkingsverbanden getekend met Zuid-Korea en Japan. Verder heeft de EC enige tijd geleden nog aanzienlijke subsidies in het vooruitzicht gesteld aan de Europese telecomindustrie om de 5G-ontwikkeling te bespoedigen.

De mogelijke opbrengsten zijn hoog, als het gaat om de markt voor 5G. In 2025 zal er wereldwijd ruim 65 miljard Amerikaanse dollars aan omzet worden gegeneerd door de verkoop van 5G-gerelateerde diensten, zoals abonnementen. Dat voorspelt althans het vooraanstaande Britse marktonderzoeksbureau Juniper Research in zijn rapport ‘5G Market Strategies: 4G LTE Evolution, Spectrum Analysis & Opportunities 2015-2025’. Op dit moment is de definitieve 5G-standaard nog volop in ontwikkeling. Volgens Juniper Research zal er in de eerstkomende vijf jaar minimaal 25 miljard dollar worden gepompt in de ontwikkeling van de bewuste standaard en de daarbij behorende hard- en software.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de eerste commerciële uitrol van 5G-netwerkinfrastructuur al over vijf jaar zijn beslag zal krijgen. Onder andere Zuid-Korea en China willen daarbij voorop lopen. Volgens marktonderzoeker Juniper Research zal er echter pas in 2025 een wijdverbreide adoptie van de snelle opvolger van 4G komen. Eén van de bepalende factoren is daarbij de verwachting dat het na 2020 nog enige tijd gaat duren voordat de verschillende nationale overheden wereldwijd het broodnodige radiospectrum middels frequentieveilingen beschikbaar zullen maken. Vandaar dat Juniper Research-marktvorsers voor 2020 een 5G-omzet van slechts 100 miljoen dollar voorspellen. Pas vijf jaar daarna moet er mondiaal gezien meer dan 65 miljard dollar aan 5G-gerelateerde diensten worden omgezet door met name operators.

De bepalende marktpartijen, de operators, zullen bij de uitrol van 5G-infrastructuur rekening moeten houden met een ‘grotere behoefte van de consument aan transparantie wat betreft de tariefstelling en de aangeboden diensten’, zo waarschuwt Juniper Research in zijn rapport. Ook zegt de marktonderzoeker dat de komst van 5G een nog grotere prijsdruk op zaken als mobiele databundels tot gevolg hebben. Voor operators betekent dat het onder meer dat zij zeer scherpe berekeningen voor de ‘Return on Investment’ (ROI) op hun 5G-infrastructuur moeten maken. Een andere optie is het door twee of meer operators gezamenlijk uitrollen van de noodzakelijke netwerkhard- en –software, waarbij het onderlinge onderscheidende vermogen van operator-specifieke diensten moet komen.

Ook in Nederland staat 5G al volop in de belangstelling. De Groningse gemeente Loppersum zal een heus 5G-proefproject krijgen, zo is enige tijd geleden aangekondigd. Naar verluidt, zijn het met name bedrijven in de directe omgeving (de gemeente heeft een oppervlakte van 111,93 vierkante kilometer) die bij het 5G-project zullen worden betrokken. Het is nog niet bekend wanneer de 5G-proef daadwerkelijk van start gaat. Wel is al duidelijk wie de drijvende krachten achter het project zijn: de Chinese netwerkleverancier Huawei, de Nederlandse operator KPN, het kennisinstituut TNO en de Zweedse netwerkleverancier Ericsson.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.