KPN en RTL investeren in e-health start-ups

Bert Habets (RTL Nederland) en Jan-Kees de Jager (KPN)

Bert Habets (RTL Nederland) en Jan Kees de Jager (KPN)

KPN Ventures en RTL Ventures zien kansen om samen start-ups op het gebied van e-health naar een hoger plan te tillen. Dat hebben de investeringstakken van operator KPN (KPN Ventures) en het mediaconcern RTL Nederland (RTL Ventures) gisteren naar buiten gebracht. De Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) juicht deze ontwikkeling toe, maar ziet nog wel ruimte voor verdere verbetering.

Operator KPN brengt de infrastructuur (vast en mobiel), de knowhow op het gebied van connectiviteit en een groot aantal klanten in de zorgsector in. RTL heeft op zijn beurt met tv-zenders en digitale platformen de ‘marketingpower’ en het bereik onder consumenten om e-health toepassingen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Door deze krachten te bundelen zien beide partijen mogelijkheden om de groei van producten, diensten en toepassingen op het gebied van e-health te versnellen en te vergroten.

In een officieel bericht stelt het duo dat ‘het gebruik van e-health toepassingen in de lift zit’. De twee partijen zien de nodige mogelijkheden voor vele groepen in de samenleving: “Toenemend gebruik kan leiden tot verhoogd bewustzijn over voeding, stelt mensen in staat meer grip te krijgen op hun eigen gezondheid en vitaliteit, faciliteert mantelzorgers en zal de zorg ingrijpend kunnen verbeteren. Voor ons maakt dat de e-health markt een belangrijk segment om in te investeren.”

Jan Kees de Jager, CFO KPN zegt over de samenwerking: “De opkomst van het Internet of Things zal naar verwachting ook op de zorgsector een grote impact hebben – met e-health oplossingen die potentieel kunnen bijdragen aan kwaliteitsverbetering, het leveren van een betere klantervaring, en het verlagen van kosten. Wij zien kansen om samen met RTL de e-health markt te verkennen, en potentieel kunnen we ook gezamenlijk investeren in e-health start ups die door de combinatie van expertise en bereik van RTL en KPN sneller kunnen door ontwikkelen tot een zakelijk succes.”

Bert Habets, CEO RTL Nederland: “E-health is een thema waar meer en meer vraag naar is in Nederland. Er is een groeiende behoefte om zelf grip te hebben op eigen gezondheid en vitaliteit en in de zorg en diensten daaromheen. Je ziet steeds vaker dat er in die markt veelal door nieuwe technologie gedreven initiatieven ontstaan van slimme, ondernemende mensen. Maar de markt is nog erg versnipperd. Ik denk dat partijen, zoals KPN en RTL, een grote rol kunnen spelen in het verbinden en laten groeien van deze initiatieven om zo nieuwe, innovatieve oplossingen te bieden voor bestaande problemen. Zo kunnen we de zelfredzaamheid van de samenleving op vele manieren stimuleren.”

KPN en RTL oriënteren zich momenteel op de e-health markt en trekken gezamenlijk op in de zoektocht naar geschikte initiatieven. De focus ligt op initiatieven waarbij de relevante expertise van beide bedrijven echt onderscheid kan maken. Het staat partijen vrij om daarnaast ook individueel in e-health initiatieven te investeren.

KPN Ventures is een door KPN opgezet investeringsfonds om zogenoemde ‘outside-in innovatie’ te bevorderen en de betrokkenheid van de operator bij start-ups te vergroten. Verwacht wordt dat dit voor KPN klanten innovaties in de producten, diensten en netwerken zal versnellen. Ook wil het bedrijf op deze wijze een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van innovatie-ecosystemen in Nederland.

Reactie BTG:

De Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) toont zich - bij monde van voorzitter, Jan van Alphen, zelf werkzaam als manager in de zorgsector - verheugd met deze ontwikkeling:

“Hiermee wordt een breed platform gecreëerd om het denken en handelen op het gebied van de inzet van ICT in de gezondheidszorg in Nederland te stimuleren. Het verhoogt tevens het gezondheidsbewustzijn.”

In dit verband acht Van Alphen het goed om hierbij ook start-ups en zogenoemde ‘Young Professionals’ te betrekken: “Mede in relatie tot de - als gevolg van de terugtrekkende overheid - toenemende individuele verantwoordelijkheid van burgers en patiënten voor hun eigen gezondheidsdossier, kunnen zij een belangrijke bijdrage leveren aan de vereenvoudiging van ICT-toepassingen. Met als gevolg dat grote, diverse groepen Nederlanders hiermee uit de voeten kunnen. De Young Professionals, veelal opgegroeid met ICT, kunnen hieraan in belangrijke mate bijdragen. Zeker in samenwerking met KPN, een in Nederlands als vanouds gevestigde orde op het gebied van telecommunicatie en in latere stadia van ICT. Deze kennis en ervaring leent zich goed voor een combinatie met de kennis en vaardigheden van de Young Professionals. Wellicht dat dit KPN tevens zal helpen marktaandeel in de zorgsector te winnen en in dit verband vernieuwing te realiseren.”

BTG-voorzitter van Alphen ziet ook een belangrijke rol voor een belangrijke stakeholder die in het kersverse samenwerkingsverband van KPN en RTL misschien onderbelicht dreigt te raken:

“Van belang in deze ambitie is overigens ook om de verbinding met de zorg zelf te zoeken, waaraan BTG als branchevertegenwoordiger een bijdrage kan leveren. In de afgelopen fase heeft BTG overigens haar innovatieorganisatie gerealiseerd, dit als uitbreiding voor haar dochteronderneming TGG, waarin leden diverse diensten kunnen afnemen. Binnen deze context wordt gezamenlijk met leden gewerkt aan nieuwe diensten, waarmee marktimperfecties worden ondervangen, zo ook in relatie tot de zorgsector. Hierbij is tevens een strategische discussie en samenwerking gaande met leveranciers zoals KPN, Young Professionals en de ervaren BTG-leden uit het groot en midden zakelijk segment.”

Foto: Marcel Bekedam

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.