BTG roept op tot emancipatie van ICT-organisaties

Jan van Alphen

Jan van Alphen

Tijdens een recente bijeenkomst van CIONET Nederland, het kennisplatform van Chief Information Officers, heeft Jan van Alphen, voorzitter van de Branche Vereniging Telecomgrootgebruikers (BTG), de noodzaak tot ‘emancipatie van ICT-organisaties’ voor het voetlicht gebracht. Hij wees daarbij op de toenemende complexiteit waar ICT-organisaties mee te maken hebben: van de groter wordende technische uitdagingen tot meer business gerelateerde zaken zoals data- en privacy-vraagstukken.

“De klassieke ICT-organisatie moet zich aanpassen aan deze nieuwe dynamiek”, aldus BTG-voorzitter Van Alphen.

Ten overstaan van een select gezelschap, bestaande uit CIONET- en BTG-leden, heeft BTG-voorzitter Jan van Alphen een lans gebroken voor een vergaande emancipatie van ICT-afdelingen. De convergentie van telecommunicatie, IT, media en de creatieve industrie integratie heeft, volgens hem, al de eerste aanzet gegeven voor een veranderende ICT-organisatie. Echter, zo stelde Van Alphen, de noodzaak tot verandering én de snelheid waarmee dat moet plaatsvinden, is door recente ontwikkelingen groter geworden.

“Wij signaleren dat bij onze leden. Zij hebben al te maken met onder andere de toenemende ICT-afhankelijkheid van organisaties en burgers, het groeiende belang van goede ICT-security en de noodzaak om tot geïntegreerde mobiele diensten te komen. De afgelopen tijd is daar het vraagstuk van Big Data-ontginning en hoe er met specifieke data, zoals persoonsgegevens, moet worden omgegaan. Het stelt nieuwe eisen aan organisaties in het algemeen en de ICT-organisaties in het bijzonder”, aldus Jan van Alphen.

Het onderwerp ‘Big Data’ staat volop in de belangstelling, zowel bij de overheid als het bedrijfsleven. Voor het bedrijfsleven hebben gegevens afkomstig van burgers een potentieel hoge commerciële waarde. De overheid ziet de toepassing van die data echter met name als manier om de dienstverlening naar de burger te optimaliseren. In het verlengde daarvan, legt de overheid de regie over de data bij de gebruiker/burger, iets dat in het bedrijfsleven niet als vanzelfsprekend wordt ervaren. BTG-voorzitter Jan van Alphen pleit daarom voor meer publiek-private samenwerking. De tijd dringt, zo stelt hij: “Diverse marktpartijen, zoals Apple en Google, zijn nu eigen initiatieven op dit gebied aan het ontwikkelen. Dit leidt tot versnippering en daarmee kan het ook belemmerend werken voor innovatie. BTG ziet hier de noodzaak – en kansen - voor publiek-private samenwerkingen waarmee zowel innovatie als standaardisatie wordt geborgd.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.