Dell doet grootste ICT-overnamebod ooit

Logo_DellGistermiddag (Nederlandse tijd) is het verlossende woord gekomen: het Amerikaanse ICT-concern Dell heeft een bod gedaan op EMC, de eveneens Amerikaanse leverancier van opslagsystemen. Dell heeft maar liefst 67,0 miljard dollar (circa 58,9 miljard euro) over voor deze acquisitie. 

Er circuleerde al enige tijd de nodige geruchten over een mogelijke overname van EMC. Het bedrijf was zich - onder dwang van de zogenoemde ‘activistische aandeelhouder’ Elliot Management – over zijn toekomst aan het beraden. Elliot Management eiste dat het concern voor eind oktober 2015 de meerderheidsdeelname in virtualisatie-specialist VMware zou vervreemden. Hiermee zou de aandeelhouderswaarde van EMC worden gemaximaliseerd. De EMC-top reageerde echter afwijzend op deze eis.

Dell op zijn beurt, was driftig op zoek naar manieren om te profiteren van lucratieve grootzakelijke ICT-marktsegmenten, zoals de markt voor grootschalige gegevensopslag. De overname van EMC past goed in die strategie. In september dit jaar circuleerden nog geruchten over een mogelijke acquisitie van virtualisatiespecialist Citrix Systems door Dell. Door de EMC-overname krijgt Dell overigens, via de meerderheidsdeelname van EMC in VMware, ook toegang tot de markt voor virtualisatie.

Dell’s bod op EMC is tevens de grootste overname ooit in de wereldwijde ICT-industrie. Het vorige record staat op naam van ICT-concern Hewlett-Packard, dat in 2001 branchegenoot Compaq overnam voor 33,6 miljard dollar.

Nummer drie in de rangorde is de sociale netwerksite Facebook dat de chatapp WhatsApp opslokte voor 19,1 miljard dollar. Overigens zijn de meeste overnames niet echt succesvol gebleken. Zo bleek het samengaan van HP en Compaq niet de verwachte synergie te geven en verkocht Google Motorola na twee jaar (voor beduidend minder) al weer aan de Chinese pc-maker Lenovo.

De grootste ICT-overnames (naar waarde) op een rij:

Jaar Koper Overgenomen partij Bedrag (in dollars)
2015 Dell EMC 67,0 miljard dollar
2001 Hewlett-Packard Compaq 33,6 miljard dollar
2014 Facebook WhatsApp 19,1 miljard dollar
2008 Hewlett-Packard EDS 15,4 miljard dollar
2011 Google Motorola 13,2 miljard dollar
2005 Oracle PeopleSoft 12,6 miljard dollar
2011 Hewlett-Packard Autonomy 11,7 miljard dollar
2011 Microsoft Skype 9,0 miljard dollar
2009 Oracle Sun Microsystems 8,2 miljard dollar

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.