Nederland ICT roept EC op tot maatregelen als Safe Harbor-alternatief

Logo_NederlandICTHet Europees Hof van Justitie heeft de zogenoemde ‘Safe Harbor-regeling’ ongeldig verklaard. Dat heeft gevolgen voor bedrijven die deze regeling gebruiken om persoonsgegevens uit te wisselen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het Hof is van mening dat de Safe Harbor-regeling ondergeschikt is aan geldende Amerikaanse wetgeving. Daarmee is er onvoldoende rechtsbescherming voor EU-burgers, zo stelt Nederland ICT, de branchevereniging van ICT-bedrijven in Nederland.

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie en de Amerikaanse regering zo snel mogelijk een nieuw kader moeten opstellen dat tegemoet komt aan de bezwaren van het Hof. De uitspraak creëert een juridisch vacuüm voor allerlei bestaande gegevensuitwisselingen. Uit de uitspraak wordt duidelijk dat de oorzaak van het ongeldige verklaren van de Safe Harbor niet gezocht dient te worden bij de bedrijven die in deze regeling participeren, maar bij de Amerikaanse overheid zelf. Daarmee wordt ook de houdbaarheid van bestaande alternatieven voor de Safe Harbor onzeker.

Volgens de branchevereniging is een tweede belangrijk onderdeel van de uitspraak dat nationale toezichthouders onderzoek mogen doen naar gegevensoverdracht. Dat was met betrekking tot de Safe Harbor regeling niet mogelijk.

Nederland ICT meent:

'Dit creëert een situatie waarin diverse nationale toezichthouders tot verschillende conclusies kunnen komen, wat weer haaks staat op de ambitie voor een Digital Single Market die de Europese Commissie eerder dit jaar lanceerde.'

Nederland ICT vindt dat de Europese Commissie snel duidelijkheid moet scheppen voor bedrijven die gebruik maken van de Safe Harbor regeling, zodat de overdracht van essentiële en routinematige gegevens gewaarborgd blijft. Op grond van de Europese privacyrichtlijn uit 1998 was het verboden om persoonsgegevens te exporteren naar een land buiten de Europese Unie als dat land met betrekking tot persoonsgegevens een ontoereikend beschermingsniveau bood (gemeten naar EU-maatstaven). De Verenigde Staten valt in die categorie. Om toch persoonsgegevens naar de Verenigde Staten te kunnen doorgeven, heeft de Europese Commissie in 2000 een akkoord gesloten met de VS, het zogenoemde ‘Safe Harbor-verdrag’. Amerikaanse organisaties die zich aansloten bij het Safe Harbor Framework, werden gezien als organisaties die veilig omgingen met Europese persoonsgegevens. Doorgifte van persoonsgegevens naar een bij Safe Harbor aangesloten organisatie was daarom toegestaan.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.