Deutsche Telekom wil klacht indienen bij EC over Google

Logo-beeldmerk_GoogleTelecomgigant Deutsche Telekom dient op korte termijn een klacht tegen internetconcern Google in bij de Europese Commissie. De Duitse operator is van mening dat het Amerikaanse bedrijf zijn machtspositie op het gebied van mobiele besturingssystemen misbruikt. Dit meldt de gezaghebbende Amerikaanse krant The New York Times. Het dagblad baseert zich daarbij op welingelichte anonieme bronnen.

De kern van Deutsche Telekoms grieven is de vermeende voorkeurspositie die Google aan eigen apps, zoals Maps en Search, in zijn Android-besturingssysteem geeft. Hierdoor zou er sprake zijn van een ‘oneerlijke concurrentievoorsprong’. Als de Duitse operator inderdaad een klacht bij de Europese Commissie deponeert, dan sluit het zich aan bij andere, veelal kleinere, Europese technologiebedrijven die eveneens hun ongenoegen tegen Google’s optreden officieel kenbaar hebben gemaakt. De andere klachten spitsen zich toe op de manier waarop het internetconcern eigen e-commerce gerelateerde activiteiten bovenaan zoekresultaten zou tonen.

Wel is de EC al een onderzoek gestart naar vermeend monopolistisch gedrag van Google op het gebied van mobiele advertenties. Dat zou weer het gevolg zijn van de dominante positie die Google’s besturingssysteem Android inneemt als het gaat om mobiele apparaten zoals smartphones en tablet computers. De Amerikaanse overheid, via de toezichthouder Federal Trade Commission, is een dergelijk onderzoek gestart, zo heeft persbureau Reuters in september dit jaar gemeld.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.