Microsoft profiteert van groei clouddiensten

Logo_MicrosoftICT-concern Microsoft lijkt goed op weg om de bulk van zijn omzetstroom om te buigen van de traditionele verkoop van softwarelicenties naar de verkoop van cloudsoftwareabonnementen. Dat blijkt althans uit de jongste kwartaalcijfers van het bedrijf.

De omzet van Microsoft in zijn jongste kwartaal is uitgekomen op 20,4 miljard dollar, een daling (-12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar) die nagenoeg volledig voor rekening komt van de wereldwijd zwakke vraag naar pc’s die normaliter standaard worden uitgerust met Microsofts Windows-besturingssysteem. De clouddiensten (zoals het cloudplatform Azure voor bedrijven en de Office 365 kantoorsoftware) vonden evenwel meer aftrek en stegen met 8 procent (5,9 miljard dollar). De cloudactiviteiten zijn inmiddels goed voor 29 procent van Microsofts totale omzet.

Tegelijkertijd heeft de onderneming laten weten dat het de kosten verder wil terugdringen door het ontslag van 1.000 werknemers, circa 1 procent van totale personeelsbestand. Deze ontslagronde komt bovenop de in juli dit jaar reeds aangekondigde reorganisatie waarbij 7.800 arbeidskrachten het veld moeten ruimen. Daarbij ging het voornamelijk om mensen die in de door Microsoft aangekochte smartphone-tak van de Finse fabrikant Nokia werkzaam waren.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.