ACM lanceert apps-campagne

Logo_ACMDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) is gestart met een voorlichtingsoffensief om gebruikers van smartphones en tablet computers tot nadenken te stemmen over de gebruiksvoorwaarden van apps voor hun mobiele apparaten. De campagne ‘Elke app heeft een prijs’ moet hen waarschuwen voor software die, conform een gebruikersovereenkomst, allerhande gegevens verzamelt over het bewuste apparaat en diens eigenaar. Veelal gaat het daarbij om ‘gratis’ apps.

De campagne van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt is erop gericht gebruikers bewust te laten kiezen in plaats van apps-producenten klakkeloos toegang te geven tot hun gegevens. Anita Vegter, bestuurslid ACM:

'Het is heel belangrijk dat consumenten zich bewust zijn waar ze ‘ja’ tegen zeggen als ze een app installeren. Dat is wat ons betreft het begin van de bewustwording die we nastreven. En ‘nee’ zeggen kan natuurlijk ook.'

De actie maakt onderdeel uit van de landelijke campagne van Alert Online, een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap om online veiligheid te vergroten.

Uit onderzoek dat ACM samen met het Jongerennetwerk NJR heeft gedaan onder jongeren blijkt dat zij vaak niet weten dat aanbieders van apps geld verdienen aan hun persoonlijke gegevens. En dat ze bij gratis apps in feite betalen met hun gegevens. De aanbieder van de app is verplicht de consument te informeren over wat hij met hun gegevens gaat doen en toestemming te vragen om toegang tot zijn gegevens te krijgen. Het overgrote deel van de ondervraagde jongeren (92 procent) geeft aan dat de gebruiksvoorwaarden van gedownloade apps meestal ongelezen blijven. De machtigingen waarmee de app toegang krijgt tot gegevens van de smartphone, zoals agenda, telefoonboek, locatie en foto’s, worden door 21% van de jongeren gelezen.

Een app mag niet zonder toestemming de gegevens gebruiken op je smartphone of tablet, zoals je locatie, contacten, berichten of je foto’s. Dit is geregeld onder andere in de Telecommunicatiewet. ACM houdt toezicht op naleving van deze wet. De consument moet weten welke gegevens worden verzameld voor welk doel. De informatie die je daarover krijgt moet specifiek en duidelijk zijn. De manier waarop de aanbieder dat doet kan verschillen, maar het mag niet alleen door een verwijzing naar de privacy-voorwaarden. Wanneer de app alleen de gegevens gebruikt die nodig zijn voor het leveren van de dienst hoeft de aanbieder geen toestemming te vragen. Wanneer de app gegevens wil delen met derden, dan moet de consument ook toestemming geven. Verder moet duidelijk zijn wie die derden zijn. Ook hier ziet ACM op toe.

Jan van Alphen

Jan van Alphen - Voorzitter BTG

De ACM-campagne kan op instemming rekenen van de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers, zegt voorzitter Jan van Alphen:

'Vanuit BTG zijn we van mening dat het goed is dat consument hiervan bewust wordt gemaakt, dan wel bewuster wordt gemaakt. Dit geldt overigens ook voor de bedrijven die deze apps produceren. Zij kunnen meer doen dan de consument alleen te confronteren met ontoegankelijke, lange algemene voorwaarden, die moet worden geaccepteerd als men een app installeert. Daarnaast zijn er opties die men hierin kan afwegen.'

De BTG-voorzitter meent dat er ook bij de softwaremakers sprake is van een kennislacune:

'Veel bedrijven beginnen aan de ontwikkeling van apps zonder dat zij goed weten op welke wijze zij aan de randvoorwaarden van privacy en informatiebeveiliging kunnen voldoen. Ook hier moet meer kennisopbouw over plaatsvinden. BTG is voornemens om hieraan aandacht te gaan besteden door middel van workshops.'

Tips

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.