KPN laat positieve financiële trend zien

KPNOperator KPN heeft in het derde kwartaal van 2015 zwarte cijfers geschreven. In dezelfde periode vorig jaar moest het bedrijf nog een verlies 75 miljoen euro melden. Wel is de omzet van het bedrijf in de afgelopen drie maanden gedaald ten opzichte van 2014.

Met een nettowinst van 87 miljoen euro in het derde kwartaal heeft operator KPN de negatieve cijfers van dezelfde periode in 2014 positief weten om te buigen. De omzet is echter met 3 procent gedaald naar 1,75 miljard euro. De onderneming lijkt met deze resultaten en de reeds gerealiseerde kostenbesparingen op koers te liggen om de uitgesproken verwachtingen over heel 2015 te kunnen realiseren. Het bedrijf kreeg in het laatste kwartaal ruim 80.000 nieuwe mobiele telefoonklanten en bovendien 61.000 nieuwe afnemers van zogenoemde vast/mobiel producten.

Er was in het derde kwartaal van 2015 opnieuw sprake van een groei in het aantal klanten, zo meldt KPN. Het aantal breedbandklanten nam met 33.000 toe en er kwamen 55.000 nieuwe interactieve TV-klanten bij. Ook het aantal ‘triple play’-klanten – abonnees die via KPN vast bellen, internet en tv afnemen – steeg met 50.000 in het derde kwartaal. Inmiddels heeft 55 procent van de breedbandklanten een ‘triple play’-pakket, vergeleken met 48 procent in het derde kwartaal van 2014.

Uit de cijfers van KPN blijkt verder dat er een stijging is in het aantal klanten dat vast-mobiele bundels afneemt. Aan het einde van het derde kwartaal had 23 procent van het aantal breedbandklanten – in totaal 669.000 abonnees – een combinatie van vast-mobiele diensten van KPN (14 procent in Q3 2014). Op het gebied van ‘losse’ mobiele data en telefonie heeft KPN in het derde kwartaal van 2015 in totaal 80.000 nieuwe mobiele abonnees weten te werven. Inmiddels heeft bijna 1 miljoen klanten – 28 procent van het totaal aantal abonnees – een vast-mobiele bundel (16 procent in Q3 2014).

Zakelijke Markt

De zakelijke markt is aan snelle veranderingen onderhevig. Daarom is KPN het segment Zakelijke Markt aan het transformeren door producten, diensten en processen te vereenvoudigen, een strikte kostenbeheersing te implementeren en sterk in te zetten op de groei van multiplay werkplekken en nieuwe diensten. De transformatie ligt op schema, laat de operator weten. Het bedrijf verwacht dat deze de klanttevredenheid zal verhogen, kansen schept om te profiteren van de vraag naar nieuwe diensten en de vaste kosten structureel zal verlagen. Er was in het derde kwartaal bij KPN opnieuw sprake van een daling in traditionele spraakdiensten. Klanten zijn nog steeds aan het rationaliseren en migreren naar VoIP-diensten. Het aantal zakelijke mobiele abonnees nam met 2.000 toe. Het aantal multiplay werkplekken steeg met 41.000, dat nu 19 procent van de zakelijke mobiele klanten vertegenwoordigt.

KPN zegt te blijven investeren in het verhogen van de capaciteit en snelheid van zijn mobiele netwerk, met de uitrol van 1800 MHz opstelpunten en de stapeling van frequenties. Hierdoor is de gemiddelde 4G downloadsnelheid van het mobiele netwerk gestegen, naar 36 Mbps (20 Mbps eind Q3 2014). KPN is daarnaast gestart met een landelijke test van bellen over 4G (Voice over LTE) en verwacht deze technologie in 2016 aan te kunnen bieden. Verder is het bedrijf druk bezig met de uitrol van glasvezel in combinatie met nieuwe kopertechnologieën. Volgens KPN heeft dit er voor gezorgd dat 61 procent van de Nederlandse huishoudens aan het einde van het derde kwartaal toegang had tot downloadsnelheden van minimaal 100 Mbps of meer (38 procent in Q3 2014).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.