Apple blijft records scoren

Apple_logoFabrikant Apple is er in geslaagd om in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2015 opnieuw stijgende omzet- en winstcijfers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar te laten zien. De groei komt voor een groot deel op het conto van het aantal verkochte iPhone-smartphones. De iPad-tablet computers en de iMac-pc’s zijn echter minder snel de deur uitgevlogen.

'Apple sluit zijn meest succesvolle jaar ooit af.'

Aldus Luca Maestri, Chief Financial Officer, bij Apple

'Wij hebben recordomzet van 234 miljard dollar gerealiseerd, wat een stijging van 28 procent ten opzichte van 2014 betekent.'

Apple noteert een totale omzet in het vierde kwartaal van fiscaal 2015 van 51,5 miljard dollar (ruim 46,5 miljard euro). Ter vergelijking: vorig jaar bedroeg de omzet 42,1 miljard dollar. De nettowinst kreeg eveneens een flinke positieve impuls tijdens de afgesloten drie maanden en kwam uit op 11,1 miljard dollar (Q3 2014: 8,5 miljard).

De resultaten in de laatste drie maanden van Apple’s boekjaar 2015 zijn terug te voeren op de scherp gestegen verkoop van de in die periode geïntroduceerde nieuwe modellen van de iPhone-smartphone (de 6s en de 6s Plus). De teller bleef in het vierde kwartaal steken op circa 48 miljoen verkochte exemplaren. In dezelfde periode vorig jaar wist Apple nog ruim 39 miljoen iPhones te verkopen. Inmiddels is de iPhone-verkoop goed voor ruim 61 procent van de kwartaalomzet. Minder mooi waren de verkoopcijfers van de iMac-pc’s: daar was naar verhouding slechts een bescheiden plus te zien (3,6 procent). De belangstelling voor de iPad-tablet computers lijkt echter tanende: Apple verkocht in de laatste drie maanden 19,5 procent minder van dergelijke apparaten (9,9 miljoen stuks) dan in het vierde kwartaal van 2014 (12,3 miljoen exemplaren).

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.