ACM signaleert ‘explosieve stijging’ mobiel dataverbruik

Logo_ACMNederlanders hebben in het tweede kwartaal van 2015 in totaal ruim 27,5 miljard MB aan data verbruikt via smartphones en tablet computers. Dat is een explosieve stijging, constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn vandaag gepubliceerde Telecommonitor.

Henk Don, bestuurslid ACM:

'De stijging van het dataverbruik komt vooral doordat snel internet met 4G het mogelijk maakt om ook filmpjes en tv-series via de telefoon en tablet computer te kijken. We verwachten op basis van onze eigen cijfers en op basis van contacten met marktpartijen dat deze sterke groei in dataverbruik blijft doorzetten.'

Het totale dataverbruik is in het tweede kwartaal van 2015 ten opzichte van het voorafgaande kwartaal met bijna een derde toegenomen, van 21 miljard MB naar ruim 27,5 miljard MB. Dit dataverbruik staat gelijk aan het downloaden van tientallen miljoenen films.

ACM-bestuurslid Henk Don:

'Meer dan de helft van het datavolume wordt inmiddels verbruikt via een 4G-verbinding. Via 4G kunnen gebruikers van smartphones en tablet computers een maximale snelheid tot 225 Mbit per seconde halen. Met die snelheid kun je overal en altijd goed tv kijken en filmpjes downloaden.'

Eind eerste kwartaal 2016 verwacht ACM dat alle providers hun 4G-netwerk geheel zullen hebben uitgerold; 4G is dan via alle netwerken in 99 procent van Nederland beschikbaar. Volgens de toezichthouder is er een daling te zien van het aantal mensen dat voor internetten via de kabel kiest; het aantal klanten dat voor glasvezel opteert, stijgt juist gestaag.

ACM’s Henk Don:

'Deze twee ontwikkelingen zien we al langer: zo’n 3,2 miljoen huishoudens krijgen nu breedbandinternet via de kabel en zo’n 3,6 miljoen huishoudens via het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. De regulering van ACM zorgt ervoor dat het netwerk van KPN beschikbaar blijft voor andere aanbieders, zoals Vodafone en Tele2.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.