Overheid en markt nemen beveiligingsinitiatief

VlaggenMet het toenemende gebruik van mobiele platformen, neemt ook de behoefte toe aan meer grip op de beveiliging van mobiele apps. Welke beveiligingseisen zijn essentieel bij het aankopen en ontwikkelen van mobiele apps? Het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) heeft samen met een aantal kennispartners negentien beveiligingseisen opgesteld die opdrachtgevers en leveranciers kunnen hanteren om tot veilige applicatiesoftware voor smartphones en tablets te komen.

De interactie tussen burgers en overheid digitaliseert in snel tempo, waarbij mobiele apps zich in een toenemende belangstelling mogen verheugen. Omdat er in potentie met mobiele apparaten in onveilige omgevingen kan worden gewerkt, zijn er hogere risico’s verbonden aan het gebruik van mobiele apps. Zeker gezien het feit dat er vaak vertrouwelijke of privacygevoelige informatie wordt verwerkt door deze apps. Deze risico’s zijn dan ook vele malen groter dan de risico’s met applicaties op een beter beschermde server.

De negentien beveiligingseisen zijn opgesteld om zowel opdrachtgever als leverancier houvast te geven bij de (minimale) vereisten voor het laten ontwikkelen van een goed beveiligde mobiele app. De onderwerpen die worden geadresseerd betreffen een breed palet aan security-aspecten waaronder de beveiliging van de server-side applicatie, het up-to-date houden van apps, de integere werking van de app, de opslag van data op het mobiele apparaat, de informatie die in het cache-geheugen wordt opgeslagen en logging. Alle beveiligingseisen beperken zich tot de applicatielaag van een systeem. Beveiligingseisen die gesteld worden aan bijvoorbeeld de infrastructuur, de werkplek of de medewerkers zijn niet meegenomen. Hiervoor kunnen bestaande frameworks voor informatiebeveiliging gebruikt worden, zoals ISO 27002.

Bij het opstellen van de beveiligingseisen is mede gekeken naar de verantwoordelijkheden van verschillende ‘stakeholders’, zoals de opdrachtgever van de app, de interne of externe softwareleverancier, de plek van waaruit de app kan worden gedownload (bijvoorbeeld een app store) en de gebruiker. Samen met de eerder door CIP ontwikkelde methode ‘Grip op SSD’, waarin wordt beschreven hoe je aan de serverzijde op een veilige manier applicaties ontwikkelt, wordt een oplossing geboden om tot beter beveiligde software te komen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.