Glasvezel rukt op in zakelijk Nederland

SnelheidIn de laatste vijf jaar is het aandeel van glasvezel (fiber) in het totaal aantal verbindingen met bijna 80 procent gegroeid. In 2010 bedroeg 41 procent van de gebruikte dataverbindingen bij bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers een glasvezelverbinding. Inmiddels is 73 procent van het totaal aantal geïnventariseerde verbindingstypen een glasvezelverbinding. Dit gaat ten koste van het zakelijk DSL-gebruik en van Leased Lines.

Voor beide is in de laatste vijf jaar een daling van 60 procent te zien in het totaal aantal dataverbindingen. Dit blijkt uit analyse van circa 5.000 interviews die adressenverhuurder Computer Profile voerde met Nederlandse publieke en commerciële instellingen over het gebruik van dataverbindingen.

fig-1-type-connectie

Het gebruik van glasvezel is het hoogst bij onderwijsinstellingen, 87 procent van de geïnventariseerde datalijnen betreft een glasvezelverbinding. Leased Lines vormen in de handel en de industrie nog 6 procent van het totaal. DSL-verbindingen worden het meest gebruikt binnen de transport, industrie en handel, en vormen binnen deze sectoren respectievelijk 23, 22 en 21 procent van het totale aantal verbindingen. Kijkend naar de omvang van bedrijven dan komt het gebruik van DSL het meest prominent naar voren bij Medium Sized Businesses, waar ze 27 procent van het totaal vormen.

fig-2-providers-dataverbindingen

Voor dataverbindingen in de zakelijke markt is KPN vooralsnog met grote voorsprong de meest voorkomende dienstverlener. Ongeveer 43 procent van de bedrijfsvestigingen geeft aan één of meerdere dataverbindingen af te nemen van KPN. Voor de meeste providers geldt dat de trendlijn voor de laatste vijf jaar redelijk stabiel blijft, soms wint men iets terrein, soms verliest men iets terrein. De belangrijkste uitzonderingen hierop lijken te zijn; Ziggo die elk jaar een procent groeit, Vodafone die van een kleine 2 procent in 2010 naar de huidige 7 procent is gegroeid en Eurofiber die nu door een kleine 4 procent van de bedrijfsvestigingen wordt ingeschakeld, waar dat in 2010 voor minder dan 1 procent van de locaties gold. Voor XS4ALL is een dalende trend in de zakelijke markt zichtbaar. In 2010 gaf een kleine 13 procent van de geïnterviewde locaties aan deze provider in te schakelen en momenteel is dat nog circa 5 procent.

fig-3-percentages-wan-connecties

Circa 68 procent van de bedrijfslocaties geeft aan verbonden te zijn met andere bedrijfslocaties in een WAN. In het publiek domein is het gebruik van WAN-verbindingen het hoogst, in het commerciële segment zijn tussen de branches slechts kleine verschillen waarneembaar. Het gebruik van een internationaal WAN is zo goed als niet bestaand in het publiek domein. In de commerciële sector, de industrie, bij ICT & Utilities, de transportsector en de handel wordt het vaakst een koppeling met buitenlandse vestigingen gemaakt. Het betreft in de meeste gevallen locaties van multinationals, waar 58 procent van de locaties een internationaal WAN gebruikt.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.