Nokia test draadloze technologie van startup

Logo_NokiaNetwerkgigant Nokia heeft het in begin 2014 opgerichte Artemis Research een motie van vertrouwen gegeven. De Finse fabrikant gaat draadloze zend-/ontvangtechnologie van de Amerikaanse startup in een aantal praktijktesten uitproberen. Artemis Research claimt met zijn zelfontwikkelde technologie (‘pWave’ gedoopt) tot 1.000 keer betere mobiele datadoorvoer te kunnen realiseren dan op dit moment met WiFi mogelijk is.

Hoe de pWave-technologie van Artemis precies werkt, is vooralsnog onduidelijk. Het beginnende bedrijf - gestart door Steve Perlman, de mede-uitvinder van Apple’s Quicktime video-afspeelproduct - heeft tot dusver geen gedetailleerde beschrijving wereldkundig gemaakt. Uit de summiere beschikbare informatie blijkt in ieder geval dat pWave werkt met zogenoemde ‘personal cells’ (pCells) waarmee kleine draadloze connectiviteit-gebieden worden gecreëerd voor elk individueel mobiel apparaat (zoals een smartphone of tablet computer). Hiermee onderscheidt het zich van bijvoorbeeld WiFi-technologie die draadloze connectiviteit voor meerdere apparaten tegelijkertijd biedt.

Nokia ziet kennelijk wel brood in de pWave-technologie, zo blijkt uit een officieel bericht van de Finse onderneming. Het gaat de Artemis-vinding de komende tijd testen in omgevingen (zoals stadions) waar veel mobiele apparaten tegelijkertijd draadloze netwerkverbindingen benutten. Hossein Mooiin, de Chief Technology Officer van Nokia, bekent dat hij in eerste instantie erg sceptisch was over de claims van Artemis:

'Wij hebben er naar gekeken en hebben toen gezegd: ‘Eh, dat lijkt ons niet onmogelijk’. Maar al snel sloeg ons scepsis om in interesse en zijn wij in gesprek met Artemis gegaan om te kijken of er praktijktesten mee te uit te voeren waren.'

Nokia is niet de enige geïnteresseerde marktpartij, stelt Artemis. Het bedrijfje claimt dat het reeds met een ‘grote operator’ in de Verenigde Staten proefprojecten aan het uitvoeren is.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.