KPN start met uitrol LoRa-netwerk

KPNOperator KPN heeft vandaag een nieuw mobiel netwerk – ‘LoRa’ geheten - geïntroduceerd dat essentieel is om The Internet of Things een boost te geven. Het netwerk is vandaag live gegaan in Rotterdam en Den Haag. In 2016 volgt stapsgewijs de rest van Nederland. Naar verwachting, heeft KPN eind volgend jaar een landelijke dekking van het LoRa-netwerk in Nederland voor elkaar.  De operator wil niet kwijt hoe groot de beoogde investeringen in de uitrol zijn, maar spreekt wel van ‘enkele tientallen miljoenen, hetgeen substantieel minder is dan wat er voor het 4G-netwerk benodigd was’.

Met de LoRa-technologie wordt het mogelijk om diverse M2M-toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent te verbinden met internet. De operator geeft daarbij voorbeelden als flexibele straatverlichting, waarbij lantarenpalen realtime, op afstand aan- en uitgezet kunnen worden. De introductie van LoRa is een belangrijke factor om de ontwikkelingen op het gebied van Internet of Things (inter)nationaal te versnellen. LoRa staat voor Long Range en maakt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Organisaties kunnen hiermee mogelijk hun dienstverlening en bedrijfsprocessen verbeteren, kosten verlagen of nieuwe verdienmodellen ontwikkelen.

'Internet of Things groeit enorm en biedt legio kansen om dienstverlening en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Wij signaleren dat er met name behoefte is aan verbinding met weinig energie- en dataverbruik maar met groot inzicht en effect. Juist dat is wat KPN met het LoRa-netwerk aan klanten kan leveren.'

Aldus Frank van der Post, Chief Commercial Officer en lid van de Raad van Bestuur KPN:

'Als KPN verbinden wij al jaren machines met internet en bevinden we ons letterlijk te midden van iedere connectiviteitsoplossing. LoRa is volgens ons het vliegwiel voor de verdere ontwikkeling van Internet of Things in Nederland.'

KPN levert al vijf jaar Machine-2-Machine connectiviteit (M2M) over de eigen mobiele 2G-, 3G- en 4G- netwerken. Denk hierbij aan mobiele betaalautomaten op een terras of connectiviteit in auto’s. Verschillende andere toepassingen hebben maar af en toe een korte verbinding met internet nodig, waarbij weinig data wordt gebruikt. Apparaten die via LoRa hun gegevens versturen, kunnen tot tien jaar op een gangbare AA-batterij werken.

LoRa van KPN is complementair aan de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken en neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om apparaten met het internet te verbinden. In veel gevallen volstaat een klein bericht met nauwelijks data (enkele tientallen bytes), om te weten hoe het gesteld is met het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden. Zo’n verbinding met een gering datavolume levert maximaal inzicht en effect, en werkt kostenefficiënt en energiezuinig op het LoRa-netwerk van KPN. Door de lage frequentie die LoRa gebruikt, is het bereik groot en is ook de indoordekking goed.

Naast het leveren van connectiviteit, wil KPN Internet of Things stimuleren door een IoT- ‘partner-ecosysteem’ te creëren waarin eindgebruikers en partners met elkaar verbonden worden. Hierin faciliteert, stimuleert en verbindt KPN andere ontwikkelaars, start-ups, integrators en klanten. Ook met het venturefund draagt KPN hieraan bij. Recent heeft KPN Ventures een minderheidsbelang genomen in Actility. Met dit bedrijf, dat netwerk-, cloud- en platformoplossingen aanbiedt, werkt KPN samen bij de uitrol van LoRa in Nederland. Ook is KPN samen met RDM Makerspace een van de initiatiefnemers van de Internet of Things Academy: een plek waar organisaties terecht kunnen als zij hulp nodig hebben om te bedenken hoe Internet of Things ook voor hen toepasbaar kan zijn.

KPN heeft zich eerder dit jaar aangesloten bij de zogenoemde ‘LoRa Alliance’. Deze club is in maart 2015 officieel van start gegaan en heeft als doel de ontwikkeling van een mondiale standaard voor Low Power Wide Area Networks. Achter de LoRA Alliance zitten, naast KPN,  ook operators als Bouygues Telecom (Frankrijk), SingTel, Swisscom, Proximus en Fastnet (onderdeel van South Africa Telecom). Andere deelnemers zijn toeleveranciers binnen het IoT-ecosysteem: IBM, Sagemcom, Kerlink, Actility, IMST, Eolane en Microchip.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.