Tele2 Nederland start officieel met eigen 4G-netwerk

Tele 2Goedkoper, beter en uitgebreider. Met die drie woorden wil Tele2 Nederland zich onderscheiden in de markt van 4G-netwerken. Dat heeft het bedrijf vandaag laten weten tijdens een persconferentie op het Nederlandse hoofdkantoor in Diemen. De bijeenkomst markeert de start, op 12 november aanstaande, van de ‘openstelling’ van de 4G-netwerkproposities van de operator.

Een keur aan topmensen van Tele2 bij de persconferentie van de Nederlandse tak van het bedrijf moest het belang van de aankondiging van het eigen 4G-aanbod onderstrepen, zo leek het vanmorgen. Naast Jeff Dodds, baas Tele2 Nederland, was ook Allison Kirkby, de CEO van Tele2, aanwezig. Zij opende de bijeenkomst, waar zowel internationale pers als industrieanalisten voor waren uitgenodigd, met de opmerking dat Nederland in de praktijk achterblijft bij andere landen als het gaat om het verbruik van mobiele data.

'Dat komt omdat in Nederland tot dusver databundels te hoog geprijsd waren.'

Aldus de topvrouw, die daarmee de ‘kick off’ gaf voor de introductie van het Tele2 4G-aanbod.

Tijdens de persconferentie claimde François Mairey, CTIO Tele2 Nederland, dat het netwerk op dit moment buitenshuis circa 92 procent landelijke dekking biedt. De percentages liggen echter lager als er wordt gekeken naar de geografische dekking (80 procent) en de dekking binnenshuis (65 procent). Tele2-klanten die zich in de huidige ‘witte plekken’ bevinden, worden automatisch naar het mobiele netwerk (2G en 3G) van operator T-Mobile Nederland geleid. Tele2 heeft in Nederland al langer een contract hiervoor afgesloten met zijn concurrent. Volgens Marey moet er in het eerste kwartaal van 2016 nagenoeg een volledige geografische dekking zijn. In diezelfde periode komt de operator ook met de introductie van Voice over LTE (VoLTE): spraaktelefonie via het 4G-datanetwerk. Hiermee wordt, aldus Marey, zowel de geluidskwaliteit (HD) als de betrouwbaarheid en de snelheid van de totstandkoming van een gesprek aanmerkelijk verbeterd ten opzichte van het huidige mobiele bellen. De toekomstbestendigheid (en de betrouwbaarheid) van Tele2’s 4G-netwerk moet verder worden onderstreept door het feit dat er glasvezel wordt gebruikt voor de verbindingen tussen de ontvangst-/zendstations.

Abonnementen

Tele2 wil Nederland de mogelijkheid geven om ‘in mobiele data te verdrinken’, gewoon ‘omdat het kan’, zo liet Tele2 Nederland CEO Jeff Dodds de aanwezigen vervolgens weten. De differentiatie ten opzichte van de concurrenten KPN, T-Mobile en Vodafone zit ‘m met name in de prijsstelling en de omvang van de databundels van zijn diverse 4G-abonnementen. Zo kost de ‘instap-variant’ 10 euro per maand (inclusief 1 GB databundel, 100 belminuten en 100 sms-berichten) terwijl het meest uitgebreide abonnement op 35 euro per maand komt (onbeperkt bellen/sms’en en 24 GB databundel). Gezien het huidige aanbod van Tele2’s concurrenten, zal de ‘medium variant’ het meeste aftrek vinden bij consumenten: 21 euro per maand voor onbeperkt bellen/sms’en en een databundel van 4 GB. Tevens komen hier nog subsidies voor 4G-smartphones bij, afhankelijk van het gekozen abonnement. Voor de zakelijke markt komen er nog aparte abonnementsproposities, zo laat Fedor Hoevenaars, directeur Zakelijke Markt Tele2 Nederland, desgevraagd weten.

Smartphones

Daarnaast lijkt de operator een omvangrijke deal te hebben afgesloten met fabrikant Samsung: het biedt diens smartphones (de Galaxy S6 en de Galaxy J5) ‘gratis’ aan in combinatie met post-paid abonnementen. Met de tweede grootste speler in smartphone-markt, Apple, heeft Tele2 in Nederland – in tegenstelling tot de situatie in Zweden – nog geen directe deal kunnen afsluiten. Zowel Dodds als Kirkby waren opmerkelijk stil over het ontbreken van een deal met het Amerikaanse ICT-concern.

Tele2-CEO Allison Kirkby na enig aandringen:

'Ik kan er verder niets over vertellen, behalve dat wij met Apple in gesprek zijn en dat het altijd onze ambitie is om direct zaken te doen met smartphonefabrikanten.'

Tele2 claimt bij monde van CEO Kirkby:

'Wij zijn met de Nederlandse introductie ’s werelds eerste ‘4G-only’mobiele operator.'

Die titel mag wel wat kosten, zo lijkt het. Volgens de topvrouw bedraagt de totale investering in het Nederlandse 4G-netwerk circa 450 miljoen euro. Zij verwacht dat er uiteindelijk sprake zal zijn ongeveer 20 procent ‘return on capital investment’. Tot die tijd zal de operator in Nederland voorlopig genoegen moeten nemen met een kwartaalverlies dat kan oplopen tot een kleine 20 miljoen euro per drie maanden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.