Nederland zit in Europese top drie 4G-gebruik

Afbeelding_4G_websiteHet aantal consumenten dat in Nederland een 4G-verbinding gebruikt is het afgelopen jaar met 192 procent gestegen. Nederland laat hiermee de hoogste groei zien van Europa. Het aantal SIM-only contracten neemt ook verder toe; bijna 40 procent van de ondervraagde consumenten heeft deze abonnementsvorm zonder telefoon. Dit concludeert Deloitte in zijn Global Mobile Consumer Survey ‘The Smart Mainstream’, die het jaarlijks uitvoert onder de consumenten die mobiele communicatie gebruiken.

35 Procent van de door Deloitte ondervraagde Nederlandse consumenten gebruikt inmiddels een 4G-verbinding. Alleen in Noorwegen en Finland ligt de marktpenetratie hoger dan in Nederland.

Patrick Steemers, partner en telecomexpert bij Deloitte, verklaart de toenemende populariteit van 4G:

'De Nederlandse netwerken worden gerekend tot de beste mobiele netwerken van Europa en bieden een goede gebruikservaring. Nu de beschikbaarheid toeneemt en de tarieven iets dalen, zien we dit terug in het consumentengedrag. De hogere snelheid van 4G zorgt ervoor dat gebruikers hun mobiele apparaten steeds frequenter gebruiken, vooral voor traditionele toepassingen zoals e-mail en online zoeken. Het gebruik wordt ook intensiever, vooral door de sterke toename van het bekijken van video’s, bijvoorbeeld via YouTube en Facebook.'

Uit het onderzoek blijkt dat een 4G-gebruiker gemiddeld 3GB aan data per maand verbruikt, terwijl een 3G-gebruiker gemiddeld minder dan 1GB per maand verbruikt.

SIM-only blijft stijgen

37 procent van de onderzochte Nederlandse consumenten heeft een SIM-only contract. Dit is een sterke groei ten opzichte van de gemeten 16 procent in 2014. Volgens Steemers wordt de stijgende vraag naar SIM-only abonnementen vooral veroorzaakt doordat consumenten een tweedehands toestel kopen of een gebruikt toestel van een familielid krijgen:

'Uit de survey blijkt dat 13 procent van de onderzochte consumenten zijn toestel op de tweedehandsmarkt heeft gekocht. Al deze ontwikkelingen geven aan dat steeds meer consumenten de aanschaf van een smartphone en van een mobiel abonnement los van elkaar zien.'

Over de Global Mobile Consumer Survey

De Global Mobile Consumer Survey geeft een momentopname van de mobiele consument in 2015; hoe kiest, verbindt en gebruikt de consument zijn of haar mobiele apparaat? Het rapport bevat inzichten van 2.000 Nederlandse respondenten. Deze inzichten zijn verrijkt met internationale vergelijkingen, diepgaande analyses en uitgebreid onderzoek door Deloitte Global onder 49.500 respondenten uit 31 landen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.