Nederlanders prijsbewuster bij aanschaf smartphone

FinancienSmartphone-gebruikers in Nederland zijn prijsbewuster geworden bij het kiezen van een mobiele provider, zo blijkt uit de nieuwste editie van het Dutch Smartphone User-rapport van het marktonderzoeksbureau Telecompaper. De prijs wordt ook steeds belangrijker bij het kiezen van een mobiele telefoon, zo meldt het onderzoek.

Bijna de helft van de ondervraagde smartphone-bezitters geeft aan dat de maandelijkse kosten een rol spelen in het kiezen van een specifieke provider. Het belang van de prijs is de afgelopen drie kwartalen met 5 procentpunten gestegen, namelijk van 43 procent in Q1 2015 naar 48 procent in Q3 2015. Daarnaast geven meer mensen aan dat prijs een belangrijke rol speelt in hun keuze voor een bepaalde smartphone (plus 3 procentpunten).

In het derde kwartaal van 2015 bezat 84 procent van de Nederlandse consumenten een smartphone. De iPhone van Apple is het populairst onder jongeren; het aandeel van Apple neemt af bij het stijgen van de leeftijd van de smartphone-gebruiker. Meer dan een derde (37 procent) van de tieners had in Q3 een iPhone, tegenover 19 procent van de senioren (65-80 jaar).

Bij Samsung-smartphones is dit net andersom. Onder tieners heeft dit merk een marktaandeel van 36 procent, onder senioren Galaxy edge S6een aandeel van 49 procent. Dit resulteert in een gemiddeld leeftijdsverschil van zes jaar tussen Samsung- en Apple-gebruikers. Een mogelijke verklaring is dat Samsung een bredere reeks toestellen biedt, tegenover het beperkt aantal high end-modellen van Apple.

Microsoft (voorheen Nokia) heeft nog steeds een groot aantal klanten dat een feature phone van dit merk gebruikt. Slechts 38 procent van de Microsoft (Nokia)-gebruikers heeft een smartphone. Het aandeel smartphone-gebruikers stijgt wel, namelijk met 15 procentpunten op jaarbasis (23 procent in Q3 2014). Het merk loopt echter nog 46 procentpunten achter op het marktgemiddelde wat betreft smartphone-penetratie. Terwijl Microsoft zich terugtrekt uit de feature phone-markt, neemt het aandeel van Samsung in dit segment juist toe. Het aandeel van Samsung op de smartphone-markt is juist met 3 procentpunten gedaald sinds Q4 2014, terwijl het aandeel van Apple met eenzelfde hoeveelheid is gestegen. Het aandeel van de Taiwanese fabrikant HTC staat eveneens onder druk op de Nederlandse markt en is het afgelopen jaar gehalveerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.