Ericsson voorspelt meer simkaarten dan aardbewoners

Ericsson logoNetwerkleverancier Ericsson heeft de jongste versie van zijn jaarlijkse Mobility Report gepubliceerd. Eén van de belangrijkste uitkomsten van het rapport gaat over de toekomst van 5G-netwerken: het Zweedse bedrijf verwacht dat er 150 miljoen 5G-abonnementen zullen zijn in 2021. Naar verwachting gaan Zuid-Korea, Japan, China en de Verenigde Staten een leidende rol spelen bij de adoptie van de eerste en snelste 5G-abonnementen. 5G maakt het mogelijk om nieuwe typen apparaten aan te sluiten, waardoor er ook nieuwe gebruikersmogelijkheden met betrekking tot The Internet of Things (IoT) ontstaan.

Naast de voorspellingen over 5G, meldt Ericsson ook dat er dit jaar sprake is van een unicum: het aantal simkaarten wereldwijd overtreft het aantal bewoners op aarde. Volgens de Verenigde Naties waren er in september van dit jaar 7,35 miljard bewoners wereldwijd. Ericsson heeft becijferd dat er in dezelfde maand wereldwijd 7,4 miljard actieve simkaarten in omloop waren. In 2020 zijn er volgens Ericsson bijna 9 miljard abonnementen tegenover 7,8 miljard bewoners.

Het Mobility Report van Ericsson voorspelt verder een belangrijke stijging van het mobiele videoverkeer: In Noord-Amerika en Europa zal dit verkeer al zes keer hoger uitvallen over de periode 2015-2021. Het dataverkeer in Noord-Amerika gaat per actieve smartphone groeien van 3,8GB naar 22GB per maand in 2021; in West-Europa verwacht Ericsson een groei van 2 naar 18GB per maand.

Andere belangrijke punten uit het nieuwste Ericsson Mobility Report zijn:

 • Video domineert dataverkeer: Het wereldwijde mobiele dataverkeer zal naar verwachting vertienvoudigen, in de periode van 2015 tot 2021, en video is naar verwachting goed voor zeventig procent van het totale mobiele verkeer in 2021. Op veel netwerken is YouTube goed voor maximaal zeventig procent van al het videoverkeer, terwijl het aandeel van de streamingdienst Netflix kan oplopen tot twintig procent, in de markten waar dit beschikbaar is.
  China haalt de Verenigde Staten in als 's werelds grootste 4G-markt: Tegen het einde van 2015 heeft China 350 miljoen 4G-abonnementen. Dat is bijna 35 procent van alle 4G-abonnementen wereldwijd. Het Aziatische land heeft naar verwachting 1,2 miljard 4G-abonnementen in 2021.
 • Afrika raakt steeds meer ‘connected’: Vijf jaar geleden (2010) waren er 500 miljoen mobiele abonnementen in het continent. Tegen het einde van 2015 is, naar verwachting, dit aantal verdubbeld tot één miljard. De toegenomen connectiviteit verbetert het vooruitzicht van financiële inclusie voor de zeventig procent van de bevolking die geen bankrekening heeft, doordat mobiele gelddiensten vorm beginnen te krijgen.
 • ICT ondersteunt de ‘low-carbon’-economie: ICT maakt het mogelijk het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen in alle industriële sectoren te verminderen. De totale reductie van de uitstoot kan oplopen tot tien gigaton CO2e, wat neerkomt op ongeveer vijftien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2030 - meer dan de huidige ‘carbon footprint’ van de Verenigde Staten en de Europese Unie samen.

Het Ericsson Mobility Report 2015 is gratis te downloaden (.PDF-bestand).

Wie naar eigen inzicht de wereldwijde cijfers over mobiele abonnementen wil raadplegen, kan terecht op: www.ericsson.com

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.