BTG-dialoog over ‘Connected Society’

De ‘Connected Society’ is al voor een groot deel realiteit. ICT en communicatietechnologie, waarvan telecommunicatie onderdeel uitmaakt, vormt hierbij een belangrijke verbindende factor. Hierdoor kunnen wij altijd en overal met elkaar in verbinding zijn en communiceren. Gartner vat deze ontwikkeling samen in de drie thema’s Digital Mesh, Smart Machines en New IT Reality. De ongekende toepassingsmogelijkheden van algoritmen maakt tevens dat deze wereld zich steeds sneller ontwikkeld, waarbij we aan het begin staan van een groot aantal vernieuwingen. De komende jaren raakt dit echter in een nog grotere stroomversnelling. Dit is de conclusie die sprekers en de leden van BTG trokken tijdens de drukbezochte BTG Themadag op 26 november jongstleden in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Hierbij mocht BTG zich bovendien verheugen op een internationale deelname vanuit de Europese Commissie, International Telecommunications User Group (INTUG), GSM Association (GSMA; internationale branchevereniging voor mobiele operators) en de Belgische collega’s van BELTUG.

 

BTG-025kleinsprekers

v.l.n.r. Sven van de Riet (Giarte Media Groep), Teus van der Plaat (BTG), Jan van Alphen (BTG), Ronald Teijken (IBM), Toon Norp (TNO)

 

BTG-voorzitter Jan van Alphen opende de dag en kondigde het jubileumjaar 2016 van BTG aan. BTG bestaat in 2016 30 jaar. Hij positioneerde de vereniging als een krachtige intermediair en partner binnen de ontwikkelingen in de connected society. Het is de ambitie om de strategische brugfunctie van BTG breed in te zetten in het speelveld van ontwikkelingen bij de overheid, de markt, BTG-leden en de imperfecties binnen de marktomgevingen. In deze context hield Jan van Alphen ook een warm pleidooi voor de uitbouw van de reeds bestaande samenwerking met INTUG en BELTUG.

Een keur aan sprekers heeft tijdens de jongste BTG Themadag hun visie op de ontwikkelingen rond ‘Connected Society’ gegeven.

“Het feit dat alles met alles verbonden raakt, wat ook wel Internet of Things of Internet of Everthing wordt genoemd, biedt ongekende kansen voor organisaties”,

stelde Ronald Teijken, werkzaam bij ICT-concern IBM en BTG-lid, die met zijn presentatie ’s morgens het spits afbeet.

“Internet of Things zorgt er voor dat bedrijven nieuwe markten betreden en soms zelfs hun eigen businessmodel op de schop gooien. Neem Toyota: die autofabrikant heeft al laten weten dat het ambities heeft om energieleverancier te worden door de inzet van de opgeslagen stroom in de accu’s van zijn elektrisch aangedreven auto’s.” Ook Teijkens eigen werkgever is volop bezig met IoT: “Wij bieden een voor iedereen toegankelijk open source platform, Bluemix, waar organisaties gratis aan de slag kunnen om IoT-applicaties te maken.”

Toon Norp van kennisinstituut TNO liet vervolgens in zijn presentatie het door zijn organisatie vervaardigde rapport ‘Monitor Draadloze Technologie’ de revue passeren. Ook Norp onderkende de snelle opmars van Internet of Things. Hij meende dat de ontwikkelingen nog sneller zullen verlopen zodra de 5G-netwerkinfrastructuur voor mobiele datacommunicatie vanaf 2020 wordt uitgerold. In de tussentijd moet, zo stelde Norp, er standaardisatie komen als het gaat om IoT-specifieke netwerkinfrastructuren, zoals LoRa (Low Power, Long Range). De Connected Society-visie is tevens onderschreven door sprekers Teus van der Plaat (BTG), Michel Muurmans (Eneco), Michael Rost (Mercedes-Benz) en Chris Neuteboom (PostNL). Zij kwamen met treffende voorbeelden van de manier waarop organisaties met IoT-toepassingen, variërend van slimme thermostaten tot connected cars en connected pakketvervoer, nu al hun voordeel mee doen.

Vesa Terävä (Europese Commissie) over netneutraliteit

Vesa Terävä (Europese Commissie) over netneutraliteit

 

De deelname van GSMA, de Europese Commissie en INTUG als sprekers zorgden tijdens de BTG Themadag voor een internationale kijk op het Connected Society-thema. INTUG-general manager Danielle Jacobs gaf een kijkje in de keuken van haar internationale telecomgebruikersbelangenvereniging en de manier waarop de INTUG in dialoog is met de Europese Commissie over ICT-gerelateerde thema’s. Vesa Terävä, vertegenwoordiger van de Europese Commissie liet op zijn beurt zien hoe de EC met recente regelgeving de uitrol van breedbandverbindingen voor internettoegang wil stimuleren. Hij kwam tevens met de visie van de EC op onderwerpen als netneutraliteit. In een open dialoog met de BTG-leden en gasten van de Europese Commissie, INTUG, GSMA en BELTUG ontvouwde zich vervolgens een levendige discussie over door de BTG-leden belangrijk gevonden thema’s. Zo werd de noodzaak tot een goede indoor coverage standaardisatie geagendeerd, het belang benadrukt om de mogelijkheden van hard en soft SIM beter te benutten en de benodigde open standaarden van mobiele operaters, software en hardwareleveranciers. Dit alles bevordert de innovatiemogelijkheden en –kracht, zowel binnen als buiten de EU, werd algemeen gesteld. Hoewel de Europese Commissie op de goede weg is, mag het allemaal wel een tandje sneller gaan, stelde GSMA vice president Europe Afke Schaart als de laatste spreker van de BTG Themadag. Volgens haar is er dringende behoefte aan snelle invoering van eenduidige Europese regelgeving op ICT-onderdelen als frequentieveilingen die door de verschillende EU-lidstaten worden gehouden.

“Het is nu nog te fragmentarisch en dat werkt vertragend bij de invoering van nieuwe technologie zoals 5G”, aldus Schaart.

BTG-075bestuur met EC

v.l.n.r. Victor Viveen (BTG), Vesa Terävä (Europese Commissie), Eric Reij (BTG), Jan van Alphen (BTG), Harry Vermeulen (BTG) en Afke Schaart (GSMA)

 

Meer:

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.