Australië reserveert 1,1 miljard dollar voor innovatie

FinancienDe Australische minister president Malcolm Turnbull heeft gisteren een omvangrijk stimuleringspakket onthuld waarmee zijn land de overgang moet kunnen maken naar een zogenoemde ‘digitale ideeën-economie’. De Australische overheid reserveert hiervoor de komende jaren in totaal 1,1 miljard Australische dollars (circa 743,15 miljoen euro).

Australië moet de komende tijd minder afhankelijk worden van de mijnbouw, tot dusver één van de grotere bron van inkomsten van het land. Althans, dat is de stellige opvatting van de Australische premier Malcolm Turnbull. Hij ziet een gouden toekomst voor Australië als broedplaats voor bedrijven met innovatieve diensten en producten, waarbij informatietechnologie een sleutelrol speelt. Om dit aan te jagen, heeft Turnbull een breed pakket aangekondigd met daarin lastenverlichtingen, subsidies, belastingmaatregelen en versoepeling van het faillissementsrecht. De totale waarde van het pakket is zo’n 743,15 miljoen euro.

'We moeten snel en efficiënt handelen en de overheid moet daarin leidend zijn',

aldus minister president Turnbull, zelf ooit multimiljonair geworden door zijn praktijk als venture capitalist.

'De eerstvolgende groei explosie voor Australië komt niet voor conto van de grondstoffenindustrie: het zal op basis van goede, innovatieve ideeën zijn. Daar ligt onze kans en onze toekomst. Bedrijven die innovatie omarmen, zijn concurrerender, hebben meer kans om een groter marktaandeel te veroveren én creëren daarmee ook meer banen.'

De minister president belichtte tijdens een persconferentie enkele onderdelen van het nieuwe stimuleringspakket. Zo komt er een innovatiefonds bedoeld voor startende bedrijven (200 miljoen dollar groot) en wordt een Cyber Security Growth Center opgericht, een op publiek-private samenwerking geschoeid instituut voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van cyber security. Daarnaast heeft Turnbull toegezegd dat er een speciaal ‘ondernemers visum’ wordt ingesteld voor buitenlandse ondernemers die een startup in Australië willen vestigen.

Portretfoto_Teus_van_der_Plaat_BTG_mailTeus van der Plaat, Technical Consultant & Advisor BTG Innovation, betrokken bij de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG);

'De voorgestelde stimuleringsmaatregelen zijn een mooi voorbeeld voor de Nederlandse overheid. Vele traditionele verdiensectoren staan in Nederland namelijk onder druk. Recent werd bijvoorbeeld gesteld dat de komende tien jaar 50 procent van alle banen in Nederland door robotisering getroffen, dan wel overbodig zou worden.'

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.