Vodafone sleept KPN voor de rechter

VodafoneOperator Vodafone Nederland zet juridische stappen tegen branchegenoot KPN wegens vermeend anti-competitief gedrag op de Nederlandse ‘alles-in-één’ markt. KPN zou volgens Vodafone met zijn handelen de concurrentie en keus voor klanten hebben beperkt. Vodafone eist hierom 115 miljoen euro van KPN als schadevergoeding. Vodafone Nederland heeft zijn claim voorgelegd aan de Rechtbank van Den Haag en vraagt in eerste instantie om bevestiging van het onrechtmatig handelen van KPN.

Vodafone stelt dat KPN de landelijke introductie van Vodafone Thuis, Vodafone’s gecombineerde TV, vast internet- en telefonieaanbod, drie jaar heeft vertraagd. Volgens Vodafone kwam KPN herhaaldelijk toezeggingen niet na om de technologie te leveren die dit mogelijk zou maken voor Vodafone. Voormalig staatsbedrijf KPN is zowel eigenaar van het landelijke kopernetwerk als het grootste glasvezelnetwerk van Nederland. Aanbieders zonder een eigen vast netwerk zijn hierdoor afhankelijk van KPN om te kunnen concurreren. Als gevolg van de vermeende vertraging meent Vodafone dat het tussen 2011 en 2014 niet effectief kon concurreren met KPN (en kabelbedrijven) op de Nederlandse telecommarkt.

Hoewel KPN volgens Vodafone de afgesproken diensten niet leverde, introduceerde KPN onder eigen merk en dat van dochterbedrijf Telfort wel vergelijkbare ‘alles-in-één’ pakketten. Hiermee beperkte KPN volgens Vodafone de mogelijkheid om in een cruciale fase van de markt significant marktaandeel te verkrijgen. In die periode stapten namelijk meer dan 100,000 huishoudens per kwartaal over op ‘alles-in-één’ producten. Vodafone meent dat de veronderstelde weigering van KPN om aan Vodafone deze diensten te leveren de kwalificatie ‘misbruik van een dominante marktpositie’ heeft en dat Vodafone hierdoor een geschatte schade van 115 miljoen euro heeft geleden.

Rob Shuter, CEO Vodafone Nederland:

'Markten kunnen niet functioneren zonder effectieve concurrentie. Onze uitdaging is dat we afhankelijk zijn van onze grootste concurrent om consumenten een competitief aanbod te kunnen bieden. KPN is herhaaldelijk afspraken niet nagekomen en heeft daarmee ernstig misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie. Dit is slecht voor klanten, slecht voor de ontwikkeling van de Nederlandse telecommarkt en slecht voor de concurrentie. We hopen dat deze juridische stappen bijdragen aan schadeherstel en beter gedrag van KPN in de toekomst.'

Vodafone’s stappen tegen KPN volgen op vergelijkbare zaken van Vodafone en toezichthouders in andere Europese landen waar voormalig staatsbedrijven hun machtspositie zouden hebben misbruikt of daarvan verdacht worden.

 • In december 2015 kregen Vodafone Ierland, SKY, BT en Magnet een geschil met Eir (voorheen Eircom) over de reparatietijden op het breedband en vaste telefonie netwerk.
 • Daarnaast heeft de Ierse telecom toezichthouder een herziening aangekondigd van Eir's regulatory governance model.
 • In november 2015 kondigde de Britse telecom toezichthouder aan zijn onderzoek uit te breiden naar hoe BT Openreach mazen in de wet gebruikt om boetes te ontlopen voor de late installatie van glasvezelkabels voor zakelijke klanten.
 • In oktober 2015 heeft de nationale mededingingsautoriteit van Spanje Telefónica een boete van €5 miljoen opgelegd voor het niet voldoen aan de regelgeving voor de huur van de breedbandverbindingen van concurrenten voor meer dan vier jaar.
 • In mei 2015 verwierp de Italiaanse Raad van State een beroep van Telecom Italia tegen de boete van 104 miljoen euro die in 2013 werd opgelegd door de nationale mededingingsautoriteit voor misbruik van zijn dominante positie. Vodafone Italië en Fastweb hebben beide civiele procedures gestart naar aanleiding van de uitspraak van de nationale mededingingsautoriteit.
 • In maart 2015 is Vodafone Tsjechië gestart met een juridische procedure ter waarde van €14 miljoen tegen O2 voor misbruik van zijn dominante positie.
 • In oktober 2014 heeft de Europese Commissie Slovak Telekom en haar moedermaatschappij Deutsche Telekom een boete opgelegd van 39 miljoen euro voor onrechtmatige gedrag in de Slowaakse breedbandmarkt. Deutsche Telekom kreeg een extra boete van 31 miljoen euro omdat het een herhaling betrof.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.