Verliesgevend BlackBerry boekt meer omzet

Logo_BlackBerry_thumbSmartphonemaker BlackBerry heeft in zijn derde fiscale kwartaal, dat eindigde op 28 november 2015, 557 miljoen dollar (513,3 miljoen euro) omzet geboekt. Dat is volgens het bedrijf 14 procent meer dan in het tweede kwartaal. Wel moest BlackBerry nog een verlies van 89 miljoen dollar (82,0 miljoen euro) rapporteren. Het vorige kwartaal maakte de fabrikant nog een winst van 51 miljoen dollar (46,8 miljoen euro).

BlackBerry heeft de omzetstijging in het derde kwartaal vooral te danken aan de verkoop van software en licenties op patenten. De 162 miljoen dollar (149,3 miljoen euro) die uit deze business unit kwam, is 183 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De fabrikant heeft goede hoop op een ‘break even’-resultaat in het lopende kwartaal, zo wordt in een officiële toelichting op de jongste cijfers gezegd. BlackBerry zou, op basis van de uitgesproken verwachtingen, in zijn boekjaar 2017 (dat op 1 maart 2016 begint) weer winstgevend moeten worden.

John Chen, CEO van BlackBerry, is verheugd met de progressie die zijn bedrijf maakt. Vooral de verkopen van het nieuwe vlaggenschip, de Priv-smartphone, stemmen hem tevreden. Exacte verkoopaantallen zijn echter niet bekend gemaakt. Wel kondigt Chen aan dat er nog meer Priv-achtige smartphones met het besturingssysteem Android van Google komen.

Vooralsnog ziet de topman geen aanleiding om uit de smartphone-hardware te stappen. Mocht dat echter bedrijfstechnisch noodzakelijk zijn, dan is er nog geen man over boord.

John Chen, CEO van BlackBerry

'Wij hebben een enorme hoeveelheid software die op Android, Apple iOS en Windows kan draaien. Dat kunnen wij nog altijd ten gelde maken.'

De kurk waar BlackBerry op drijft, is en blijft inderdaad de omzet en winst behaald uit de verkoop van licenties en software. Het bedrijf kan overigens ook terugvallen op de 2,71 miljard dollar (2,49 miljoen euro) contanten dat het op de bank heeft staan.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.