‘Telfort is grootste virtuele operator in Nederland’

Logo_TelecompaperHet aantal mobiele klanten van Virtuele Operators (VO) in Nederland is in het half jaar voorafgaand aan eind september 2015 gedaald met 15 procent, na het stoppen van KPN-merk Hi. De resulterende 7,5 miljoen klanten waren daarmee goed voor ongeveer 37 procent van de totale mobiele markt in Nederland, zo blijkt uit de nieuwste versie van het Dutch Mobile Virtual Operators Market-rapport van het marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Ongeveer 3,3 miljoen klanten van het totaal namen diensten af van de virtuele merken van operators zelf, zoals hollandsnieuwe KPNof Ben. De onafhankelijke Mobile Virtual Network Operators (MVNO's) waren goed voor 4,2 miljoen simkaarten, oftewel 20 procent van de gehele mobiele markt. Na het sluiten van Hi, is KPN’s andere merk Telfort de grootste virtuele operator in Nederland geworden. Wat betreft het aantal klanten bestaat de top vijf verder uit Lebara, Tele2, Lycamobile en Vodafone’s hollandsnieuwe. Deze vijf spelers hebben een gezamenlijk marktaandeel van 60 procent van de totale markt voor virtuele operators, een groei ten opzichte van een half jaar eerder dankzij een stijging van het aantal klanten bij alle merken behalve Telfort.

Tele 2Ondanks dat Tele2 zijn eigen mobiele netwerk heeft gelanceerd, is het voor een groot deel nog steeds afhankelijk van zijn MVNO-overeenkomst met operator T-Mobile Nederland om diensten te leveren aan klanten. Daarom wordt Tele2 nog steeds meegenomen in het rapport over Q3 2015. De operator zal niet meer aanwezig zijn in de Q1 2016-versie van het rapport, omdat naar verwachting tegen die tijd diens netwerk landelijk dekkend zal zijn.

Het zogenoemde ‘no frills’-segment, waarin basisdiensten tegen relatief lage prijzen worden aangeboden, is met meer dan 40 procent van de klanten nog steeds het grootste segment van de totale VO-markt. In vergelijking met Q1 2015 is het aantal klanten bij no frills-merken met 3 procent gestegen. Alle spelers in dit segment, behalve Telfort en Simyo, zagen hun klantenaantallen stijgen. Deze groeiden het hardst bij Simpel en Youfone. Het daarop grootste segment, goed voor ongeveer een derde van de totale VO-markt, bestaat uit etnische/internationale merken. Lebara is hierin de grootste. Het op twee na grootste segment bestaat uit de vaste operators die mobiele diensten aanbieden. Hun groei is voornamelijk het gevolg van stijgende klantenaantallen bij Tele2 en Ziggo.

Uit Telecompaper’s nieuwste rapport over de Nederlandse VO-markt blijkt verder dat het totale aantal actieve virtuele merken is gegroeid naar 87 eind september 2015. In vergelijking met Q1 zijn er acht nieuwe spelers bij gekomen, terwijl er drie zijn gestopt. Daarnaast zijn er twee tot voorheen onbekende merken aan de lijst toegevoegd, die al een tijdje actief zijn. Er zijn relatief veel spelers actief, met name zakelijke aanbieders blijven met nieuwe proposities komen, inclusief mobiele diensten als toevoeging op bestaande diensten. Het aantal nieuwe mobile-only initiatieven was beperkt tot één nieuwe speler, de op families gericht MVNO OpenMobile, die in mei 2015 actief is geworden. Andere nieuwkomers zijn de zakelijke vaste speler Fieber en zes andere zakelijke aanbieders.

Telecompaper verwacht de komende tijd meer nieuwkomers op de VO-markt, naast verschillende spelers die zullen stoppen. Deze laatste zullen vooral te vinden zijn onder de onafhankelijke MVNO’s, die alleen mobiele basisdiensten bieden en deze als belangrijkste bron van inkomsten hebben.

Telecompaper-analist en medeauteur van het rapport Alejandra van de Roer:

'Deze spelers zullen hun best moeten doen om op te vallen, omdat het enkel aanbieden van een ‘me-too’-dienst geen succesvolle strategie is. De intensieve concurrentie in de telecommarkt en de veranderende vraag vanuit consumenten zorgt ervoor dat MVNO’s steeds vaker extra diensten bieden, om zo de churn te verlagen en de omzet te verhogen, zoals we onlangs gezien hebben bij Lebara.'

Het succes van MVNO’s is voor een groot deel afhankelijk van hun wholesale-afspraken voor toegang tot het netwerk van een operator. Met nieuwkomer Tele2 als vierde mobiele netwerkoperator ziet Telecompaper nieuwe kansen voor virtuele operators. De verwachting is dat Tele2 actief op zoek zal gaan naar wholesale-klanten voor zijn netwerk, om zo het gebruik van de netwerkcapaciteit te verhogen en de investeringen en operationele kosten deels terug te winnen. Dit biedt mogelijk kansen voor virtuele spelers die 4G-diensten willen aanbieden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.