BlackBerry claimt dat toestellen ondanks Nederlandse hack veilig zijn

Logo_BlackBerry_thumbEind vorig jaar doken er berichten op dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) erin was geslaagd om versleutelde e-mails op een in beslag genomen BlackBerry-smartphone toch te kunnen lezen. Op 21 december 2015 kwam de site Misdaadnieuws hiermee naar buiten. Het NFI zou voor de hack zowel zelf ontwikkelde software hebben gebruikt, als ook die van het Israëlisch bedrijf Cellebrite. Gisteren is fabrikant BlackBerry met een officiële reactie op dit bericht gekomen.

Het Canadese BlackBerry is buitengewoon stellig: de gelijknamige smartphones zijn en blijven veilig. Het bedrijf claimt geen details van de hack te hebben en meldt dat het dan ook niet weet of versleutelde gegevens inderdaad zijn gedecodeerd. BlackBerry zegt dat er geen zogenoemde ‘achterdeurtjes’ in zijn toestellen zijn ingebouwd. Met dergelijke achterdeurtjes zou het mogelijk worden om versleutelde gegevens te ontcijferen.

Volgens BlackBerry kan er alleen toegang tot de opgeslagen data worden verkregen als de gebruiker zelf slordig is geweest met de beveiliging van het toestel of met de inlogcodes. Een andere mogelijke oorzaak is de aanwezigheid van ‘onveilige software van derden’ op het toestel, aldus BlackBerry. Dit laatste kan wel eens het geval zijn geweest. Op de in beslag genomen BlackBerry 9720 zou PGP encryptiesoftware gestaan hebben, die wellicht het NFI geholpen heeft bij deze kraak. De fabrikant kan berichten over geslaagde hackpogingen van zijn smartphones missen als kiespijn: de geclaimde hoge mate van databeveiliging op de BlackBerry-smartphones is één van de zaken waarmee het zich probeert te onderscheiden van de concurrentie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.