Nederlandse Consumentenbond sleept Samsung voor rechter

Samsung_Business_rgbDe Consumentenbond spant een kort geding aan tegen Samsung vanwege de in hun ogen ‘gebrekkig software update beleid’ voor Android smartphones. Volgens de belangenvereniging maakt Samsung zich hiermee schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Naar verluidt, overweegt de Consumentenbond eventuele juridische stappen tegen andere fabrikanten van smartphones met het Android-besturingssysteem. Voor hen zou namelijk hetzelfde gelden. Fabrikant Apple blijft vooralsnog buiten schot: volgens de belangenclub werkt diens updatebeleid naar behoren.

bart combeeBart Combée, directeur Consumentenbond:

“Consumenten worden bij de koop van een Samsung Android toestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten. Ook geeft Samsung onvoldoende informatie over kritieke veiligheidslekken in zijn Android telefoons, zoals onlangs met de Stagefright-malware. Ten slotte eist de Consumentenbond dat Samsung zijn smartphones ook daadwerkelijk van updates voorziet.”

De Consumentenbond heeft op 2 december 2015 een sommatiebrief aan Samsung gestuurd en is vervolgens met het bedrijf in gesprek gegaan. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid en daarom stapt de Consumentenbond nu naar de rechter. De Consumentenbond richt zich in eerste instantie op Samsung, aangezien Samsung de onbetwiste marktleider van Android telefoons in Nederland is. Samsung is volgens de Consumentenbond niet uniek: ‘Ook andere fabrikanten laten steken vallen bij het updaten van hun toestellen’.

De Consumentenbond startte in juli 2015 de campagne ‘Updaten!’ om fabrikanten van Android-smartphones aan te sporen software updates beschikbaar te stellen en consumenten daarover duidelijk te informeren. Uit een inventarisatie van de Consumentenbond bleek dat 82 procent van de onderzochte Samsung telefoons in de twee jaar na introductie niet voorzien waren van de nieuwste versie van Android. Software updates zijn cruciaal om smartphones veilig te houden en consumenten te beschermen tegen cybercriminelen en het verlies van hun persoonlijke gegevens.

In een uitzending van het NOS Journaal gisteravond stelde een woordvoerder van Samsung het ‘jammer’ te vinden dat de Consumentenbond de gang naar de rechter heeft gemaakt. De fabrikant zei in de nieuwsuitzending de voorkeur te geven aan een constructief overleg met de belangenvereniging.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.