IoT kan bijdragen tot beter leven voor miljoenen mensen

iotThe Internet of Things (IoT) heeft de potentie om ‘het leven van miljoenen mensen een positieve impuls te geven en een sterke impuls te geven om de doelen van de Verenigde Naties op het gebied van duurzaamheid te bereiken’. Dat stellen tenminste de opstellers van het vandaag gepresenteerde rapport ‘Harnessing the Internet of Things for global development’. Het rapport is gefinancierd door netwerkleverancier Cisco en ITU, het agentschap van de Verenigde Naties dat ICT-gerelateerde zaken (zoals de allocatie van wereldwijd radio spectrum) in de portefeuille heeft.

In het kersverse Cisco/ITU-rapport worden grote kansen gezien voor een snelle adoptie van The Internet of Things in minder ontwikkelde landen (zowel de Tweede als de Derde Wereld). De opstellers van ‘Harnessing the Internet of Things for global development’ signaleren enkele factoren die daarvoor moeten zorgen. Allereerst zijn IoT-apparaten nu al in grote aantallen verkrijgbaar tegen relatief lage prijzen. Ook is de vervanging van dergelijke apparaten eenvoudig te realiseren en is over het algemeen de hardware zo gebouwd dat het in minder dan ideale omgevingsomstandigheden kan opereren. Daar komt bij dat in minder ontwikkelde landen de draadloze telecommunicatie (zowel GSM als wifi) een grote penetratie kent. Volgens de jongste cijfers van de ITU is er wereldwijd inmiddels een dekking van 95 procent als het gaat om 2G, waarbij het agentschap nog aan toevoegt dat 3G aan een snelle mondiale opmars bezig is.

Verder worden volgens de samenstellers van het rapport de ontwikkelingskosten voor IoT grotendeels al ‘goedgemaakt’ door de afzet in ontwikkelde markten, waardoor het goedkoper is om eventuele wijzigingen specifiek voor minder ontwikkelde landen door te voeren. Twee laatste belangrijke factoren zijn respectievelijk het feit dat een groot deel van IoT-apparaten ‘plug & play’-kenmerken hebben (eenvoudig in installatie en gebruik) én de mogelijkheid om de van huis uit energiezuinige hardware en IoT-netwerken (zoals LoRa) op duurzame energiebronnen, zoals wind- of zonne-energie, te laten werken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.