Nieuwe telecom compensatieregeling in Tweede Kamer

Sim-kaartenDe Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van minister Henk Kamp (Economische Zaken) waarin onder meer een compensatieregeling voor telecomabonnees bij storingen is vastgelegd. Met het vastleggen van een wettelijk recht krijgen klanten de zekerheid dat zij compensatie krijgen bij storingen. De kamerleden Mulder (CDA) en De Liefde (VVD) zijn tevreden met de opzet van de regeling, maar Klever (PVV) vindt een minimumduur van de storing van twaalf uur en de geboden vergoeding ‘een lachertje’. Ook de Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) zet enkele vraagtekens bij de voorgestelde regelgeving.

Voor ondernemers is de door de minister van Economische Zaken voorgestelde compensatieregeling inderdaad erg mager, zegt ook het Kamerlid Gesthuizen (SP). Minister Kamp wijst er echter op dat het gaat om compensatie en niet om een schadevergoeding. Kamerlid Oosenbrug (PvdA) vraagt zich af of de regeling telecomaanbieders wel genoeg prikkelt om het aantal storingen te verminderen. Het kersverse wetsvoorstel regelt ook andere zaken op telecommunicatiegebied, zoals het wegnemen van overstapdrempels voor zakelijke abonnees. Heel goed, vinden de Kamerleden Oosenbrug en Mulder, want bedrijven hebben nu nog vaak te maken met stilzwijgende verlenging van hun abonnement voor een lange periode. Kamp gaat in de wet uit van een opzegtermijn van een maand, die op verzoek van een bedrijf tot drie maanden kan worden opgerekt. PvdA’er Mulder heeft tijdens de bespreking in de Tweede Kamer van het telecomwetsvoorstel tevens een lans voor de papieren Telefoongids, die weliswaar minder, maar nog steeds vaak wordt gebruikt. Tot en met 2017 wordt de gids commercieel verantwoord verspreid, stelt minister Kamp desgevraagd. Op de situatie daarna wil hij niet vooruitlopen.

“Voor veel van onze leden van is beschikbaarheid van mobiele communicatie essentieel. Het is de vraag of financiële compensatie zorgt voor meer druk op operators om de beschikbaarheid te verhogen”, zegt Victor Viveen, woordvoerder van BTG. “Het is in ieder geval geen oplossing bij een storing, waar onze leden op kunnen terugvallen. Het in 2011 gestarte wetsvoorstel kent een hele lange doorlooptijd. Mede hierdoor is de aangereikte oplossing beperkt. Er zijn inmiddels ook andere mogelijkheden om de beschikbaarheid te verhogen. BTG kijkt voor haar leden naar oplossingen om minder afhankelijk te zijn van een enkele telecomprovider. De oplossing die BTG hier voor ogen heeft, legt ook de regie meer bij de gebruikersorganisaties.”Victor Viveen

De BTG-woordvoerder ziet wel de nodige positieve elementen in de voorgestelde wetgeving voor de (klein)zakelijke markt:

“Gezien de snelle ontwikkelingen in bandbreedte, beschikbaarheid en prijs in de telecom markt is het goed dat ook zakelijke gebruikers bij stilzwijgende verleningen gelijk getrokken worden als de bepalingen in de consumentenmarkt. Voor grootzakelijke gebruikers (zoals veel leden van BTG) speelt dit minder omdat zij meestal een contracttermijn met hun telecomproviders afspreken.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.