Google heeft miljarden verdiend met Android

Logo-beeldmerk_GoogleInternetconcern Google heeft tot dusver nooit details naar buiten gebracht over de opbrengsten van zijn mobiele besturingssysteem Android. Het was één van de best bewaarde geheimen van Sillicon Valley. Het lijkt nu echter dat gelekte, geheime, interne documenten van Google, die het bedrijf moest tonen aan een Amerikaanse rechtbank in een patentenrechtszaak aangespannen door het ICT-concern Oracle, meer duidelijkheid verschaffen. De documenten zijn per ongeluk kortstondig online gezet.

Uit de gepubliceerde documenten zou blijken dat Google vanaf de commerciële introductiedatum van Android (september 2008) in totaal meer dan 31 miljard dollar (28,5 miljard euro) heeft verdiend aan de software. De winst zou maar liefst 22 miljard dollar (20,2 miljard euro) bedragen.

Oracle wil in de rechtszaak tegen Google financiële genoegdoening krijgen. Volgens het ICT-concern zou het internetbedrijf bij de ontwikkeling van Android gebruik hebben gemaakt van de programmeertaal Java, eigendom van Oracle. Hiervoor heeft Google echter nooit een dollarcent aan royalties overgemaakt naar zijn Amerikaanse branchegenoot. Dit is een doorn in het oog van Oracle: het wil betaling van de vermeende gemankeerde royalties via de rechter afdwingen. De rechtszaak wordt met veel belangstelling gevolgd door de software-industrie. Mocht de rechtbank Oracle in het gelijk stellen, dan zou het ook verstrekkende financiële gevolgen kunnen hebben voor andere softwareontwikkelaars die Java op eenzelfde manier (lees: zonder royalties af te dragen aan Oracle) hebben gebruikt als programmeertaal.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.