Publieke clouduitgaven in 2019 op 141 miljard dollar

idcDe opmars van cloud computing is onstuitbaar. Althans, dat voorspelt de Amerikaanse marktonderzoeker IDC in zijn jongste rapport (‘Worldwide Semi annual Public Cloud Services Spending Guide’) over de mondiale markt voor publieke clouddiensten. Het bureau verwacht dat er in 2019 wereldwijd ruim 141 miljard dollar aan publieke clouddiensten en –producten zal worden uitgegeven. In 2015 werd er nog voor circa 70 miljard dollar aan dergelijke diensten en producten afgenomen.

Het leeuwendeel - twee derde om precies te zijn - van de publieke cloud-uitgaven gaan, zo stelt IDC, naar de zogenoemde ‘Software as a Service’-oplossingen: programmatuur die via de cloud wordt gebruikt. Als het echter gaat om groei, dan spannen Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS) de kroon. Deze twee typen clouddiensten gaan jaar op jaar met respectievelijk 27 en 30,6 procent groeien.

Grote organisaties zullen de komende tijd de grote aanjagers van de groei van publieke clouddiensten blijken te zijn, zo voorspelt IDC. Zij zijn in 2019 goed voor 80 miljard dollar van de totale uitgaven aan publieke cloud diensten. Het Midden- en Kleinbedrijf neemt dan wereldwijd circa 40 procent van de cloud-uitgaven voor zijn rekening. In Europa, Amerika en Afrika zullen in 2019 de grootste afnemers van publieke clouddiensten te vinden zijn in de industriële sector, de bancaire sector en de zakelijke dienstverlening. In Azië neemt de telecommunicatie-industrie echter de koppositie in, aldus IDC.

De opmars van publieke clouddiensten heeft ook al de nodige gevolgen gehad voor de softwareindustrie, aldus IDC. Diverse producenten hebben inmiddels al een verschuiving gezien in hun omzet, waarbij er een daling van de licentieverkoop en een hogere afzet van op cloud-gebaseerde software zichtbaar is. Die ontwikkeling zal de komende jaren alleen maar verder doorzetten, stelt de marktonderzoeker.

One comment on “Publieke clouduitgaven in 2019 op 141 miljard dollar

 1. Guido Steusel on

  Dat is prachtig om te horen en inderdaad ook een belangerijk onderdeel voor onze strategie. Dimension Data/NTT heeft afgelopen geinvesteerd in onze Cloud infrastructuur met Presence oa in Nederland, Frankfurt de UK etc het ideale platform voor mensen die hun productie systemen willen cloudificeren !

Reageren is niet mogelijk

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.