IBM voorspelt IoT-trends 2016

IBMICT-concern IBM heeft zijn glazen bol opgepoetst. Het resultaat: drie technologische voorspellingen op het gebied van The Internet of Things voor 2016.

Waar gaat het naar toe met de The Internet of Things dit jaar? Chris O’Connor, general manager Internet of Things bij IBM, zegt het te weten. Allereerst zal er meer en meer Blockchain-technologie worden toegepast. Blockchain ligt ten grondslag aan de virtuele valuta Bitcoin. In feite is het een gedistribueerde database waarin, geanonimiseerde, informatie wordt vastgelegd over transacties en het verloop van die transacties. Waar in de ‘gewone’ wereld dit soort zaken wordt bijgehouden door een zogenoemde ‘trusted party’ (zoals een bank), neemt Blockchain die taak over in de Bitcoin-wereld. Volgens O’Connor is Blockchain bij uitstek geschikt om bij IoT-implementaties in real time informatie bij te houden over waar welke apparaten staan en of zij upgrades en patches hebben gehad.

De tweede technologie die in het Internet of Things-veld veelvuldiger zal worden toegepast, is die van de Application Programming Interfaces. Met behulp van deze stukjes programmacode kunnen applicaties en platforms aan elkaar worden geknoopt. En dat is van essentieel belang om bijvoorbeeld de data gegenereerd door IoT-apparaten te verbinden aan gegevensverwerkende applicaties die ergens in een datacenter of cloud draaien. Juist door dat IoT-data te analyseren en te interpreteren, kunnen IoT-implementaties verder ten gelde worden gemaakt.

De Cognitieve Internet of Things is de laatste trend die IBM-man Chris O’Connor in 2016 ziet opdoemen. Hij breekt hiermee een kans voor een intelligentere IoT: een variant waarbij er niet alleen data wordt verzameld door sensoren en andere apparaten, maar waarbij die gegevens ook worden verrijkt met andere gegevens en daarmee een bepaalde context meekrijgen. Denk aan data over verkeersstromen gecombineerd met gegevens over het weer op de gemeten locaties, waardoor er wellicht een voorspelling kan worden gedaan over de te verwachten verkeersdoorstroming.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.