Internetgigant Alphabet blijft groeien

alphabetAlphabet, de nieuwe naam voor de Google-holding, heeft gisteren na sluiting van de aandeelbeurzen in de Verenigde Staten de cijfers over de laatste drie maanden van 2015 gepubliceerd. De omzet van Alphabet, dat in augustus 2015 werd opgericht, steeg met 18 procent om uit te komen op 21,3 miljard dollar (19,5 miljard euro). De nettowinst in deze periode was 4,92 miljard dollar (4,5 miljard euro). Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2014 bedroeg de nettowinst nog 4,68 miljard dollar. Bij het bedrijfsonderdeel Google steeg de omzet uit de verkoop van advertenties met 17 procent.

Het internetconcern heeft ook voor het eerst bekend gemaakt hoeveel geld het uitgeeft aan de zogenoemde ‘Other Bets’; projecten waarvan niet direct duidelijk is of en hoeveel omzet zij gaan genereren. Voorbeelden daarvan zijn de Google Glass en de zelfrijdende Google Car. In geheel 2015 hebben de ‘Other Bets’-projecten bij elkaar een operationeel verlies van 3,57 miljard dollar opgeleverd. Er kwam overigens wel omzet binnen uit projecten die zich nog in de ‘Other Bets’-stal bevinden. Het gaat daarbij om producten als de slimme thermostaat Nest en de verkoop van snelle fiberoptische internetverbindingen die Google in bepaalde Amerikaanse steden aanbiedt.

Daarnaast maakte Alphabet bekend dat nu 1 miljard mensen gebruiken van Gmail, Google Maps, Search, Chrome, Google Play en YouTube. Opmerkelijk is daarbij dat 80 procent van de YouTube-sessies buiten de Verenigde Staten wordt geïnitieerd. Verder zegt Google inmiddels meer dan 4 miljoen cloudapplicaties aan te bieden.

Alphabet is hard op weg om in beurswaarde, het aantal uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de waarde van het aandeel, het grootste bedrijf ter wereld te worden. Daarbij zit het de huidige koploper, fabrikant Apple, op de hielen. Apple is rond de 535 miljard dollar waard, terwijl Alphabet nu 523 miljard dollar achter de bedrijfsnaam mag schrijven.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.