Telefónica waarschuwt voor veiligheidsrisico’s Internet of Things

TELEFONICAHet is niet alleen maar rozegeur en maneschijn als het gaat om The Internet of Things. Althans dat stelt de Spaanse operator Telefónica in een recent rapport, 'Scope, scale and risk like never before: Securing the Internet of Things' geheten. De veelheid aan verbonden apparaten levert een levensgroot veiligheidsrisico op, zo waarschuwt de telecommer.

"De komende paar jaar zullen wij omringd worden door apparaten die allemaal met het internet verbonden zijn. Onze activiteiten worden door sensoren opgevangen en weer gedeeld met andere systemen", voorspelt Dr. Chema Alonso, CEO van ElevenPaths, een in cybersecurity gespecialiseerde dochteronderneming van Telefónica. Het rapport waarin Alonso zijn verwachting uitspreekt, staat bol van de ernstige waarschuwingen over het gebrek aan veiligheidsmaatregelen die leveranciers én afnemers van IoT-spullen treffen.

Dat is een ernstige omissie, vindt John Moor, lid van het bestuur van The Internet of Things Security Foundation en één van de andere samenstellers van het rapport: "Als wij niet uitkijken, dan botsen wij al slaapwandelend tegen een hoop problemen aan." Het rapport geeft een paar aanbevelingen om dat te ondervangen. Allereerst is het van belang dat er standaarden komen op het gebied van IoT-security, zodat er voor een veelheid aan soorten apparaten en software eenzelfde soort beveiliging kan worden ontworpen. Ook ijveren de rapportschrijvers voor 'voortdurend overleg' tussen overheden, leveranciers en afnemers over eventuele nieuwe veiligheidsrisico's op IoT-gebied, zodat er continue kennisuitwisseling plaats vindt.

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.