KPN maakt positieve winstsprong

KPNOperator KPN heeft vandaag cijfers over het vierde kwartaal van 2015 gepubliceerd. In de laatste drie maanden van vorig jaar realiseerde KPN een omzet van 1,745 miljard euro. Dat is bijna 10 procent lager dan in dezelfde periode in 2014. De nettowinst is uitgekomen op 254 miljoen euro. En dat is weer substantieel beter dan in het laatste kwartaal van 2014: toen was er nog sprake van een verlies van 16 miljoen euro.

KPN’s omzet over heel 2015 daalde met 5,4 procent naar ruim 7 miljard euro. De winst daarentegen verdubbelde van 261 miljoen in 2014 naar 525 miljoen in 2015. KPN heeft aangegeven dat het bedrijf dit jaar flink in de kosten gaat snijden. De besparingsdoelstelling is verhoogd naar 450 miljoen euro. Vorig jaar kwam de kostenreductie nog uit op 280 miljoen euro. KPN wil vooral besparen door de eigen ICT-infrastructuur efficiënter te maken. In het laatste kwartaal kreeg de operator er 80.000 nieuwe mobiele telefoon particuliere abonnees bij. Daarnaast meldt KPN dat de transitie in de zakelijke markt goed verloopt: een toenemend aantal klanten stapt over naar een zogenaamde vast-mobiel bundel.

Eelco Blok, CEO KPN, zegt tevreden te zijn over de ‘sterke klantgroei in de consumentenmarkt’ in 2015. Hij ziet echter nog wel de nodige uitdagingen in de zakelijke markt:

“De omstandigheden in de zakelijke markt blijven uitdagend. We zien hier de klantbehoefte veranderen van traditionele naar nieuwe diensten. Daarom rationaliseren en standaardiseren we de organisatie van de Zakelijke Markt om daarmee de klanttevredenheid te verbeteren, in te spelen op groei van nieuwe diensten en de winstgevendheid te verbeteren.”

De KPN-topman geeft tevens aan wat de prioriteiten zijn voor het lopende jaar:

“Onze belangrijkste prioriteiten in 2016 zijn de groei van het aantal diensten en opbrengsten per huishouden in de Consumentenmarkt, de verdere transformatie van de Zakelijke Markt en de uitvoering van ons Vereenvoudigingsprogramma. In het laatste kwartaal van 2015 hebben wij 5 procent van de aandelen van Telefónica Deutschland verkocht. We zullen 70 procent van deze opbrengst uitkeren aan onze aandeelhouders in 2016. Dit laat zien dat we ons enerzijds sterk inzetten voor aandeelhoudersrendement en tegelijkertijd vasthouden aan ons solide financiële profiel.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.