Nieuw ‘data-verdrag’ tussen Europese Unie en VS

European_UnionVertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Amerikaanse overheid zijn in Brussel tot een nieuw ‘data-akkoord’ gekomen. Hiermee lijkt een einde te zijn gekomen aan de onzekerheid over de vrije doorgang van elektronische informatie tussen de lidstaten van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Het nieuwe akkoord, dat nog wel op politiek niveau moet worden goedgekeurd, is de beoogde opvolger van een soortgelijk verdrag: de in 2015 door het Europese Hof nietig verklaarde ‘Safe Harbour’-overeenkomst.

“Wij hebben voor het eerst gedetailleerde schriftelijke uitleg én garanties gekregen van de Amerikaanse overheid over de veiligheidsmechanismen die het heeft ingebouwd en de beperkingen als het gaat om elektronische surveillance-activiteiten van Amerikaanse inlichtingendiensten”, heeft EC-vice president Andrus Ansip gisteravond tijdens een persconferentie over het nieuwe akkoord gezegd. “Verder zullen het Amerikaanse ministerie van Handel en de Federal Trade Commission er op gaan toezien dat bedrijven zich aan de verplichtingen houden om persoonlijke gegevens van EU-ingezetenen te beschermen.”

In het akkoord is ook vastgelegd dat de Verenigde Staten een Ombudsman zullen aanstellen die verantwoordelijk wordt voor de afhandeling van klachten en vragen afkomstig van Europese privacy waakhonden. Een aparte set regelgeving moet verder soelaas gaan bieden bij conflicten tussen Europese en Amerikaanse partijen. Het akkoord zal tevens op jaarlijkse basis worden geëvalueerd door de EC en de VS.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.