Cisco zet verder in op IoT door miljardenovername

iotICT-concern Cisco heeft een bod gedaan van 1,4 miljard dollar op Jasper Technologies, een dienstverlener op het gebied van The Internet of Things (IoT). Naar verwachting, zal de overname in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Jasper Technologies vormt de basis van een nieuw op te richten Internet of Things-softwaredivisie van Cisco.

Cisco wil met de acquisitie van het private bedrijf zijn IoT-portfolio stevig uitbreiden. Het Amerikaanse concern is reeds langere tijd bezig om met een eigen aanbod (voornamelijk hard- en software) een groter aandeel in de markt voor The Internet of Things te verwerven. Door de voorgenomen acquisitie van Jasper Technologies krijgt Cisco er in één klap ook de nodige dienstverlening op IoT-gebied bij. Het bedrijf is gespecialiseerd in het ‘ontzorgen’ van organisaties die Internet of Things-oplossingen willen implementeren. Jasper Technologies verzorgt voor hen niet alleen het beheer van de IoT-hard- en software: het neemt ook het volledige beheer van de IoT-omgeving voor zijn rekening. Het kan concerns als Heineken (die met IoT de temperatuur van biervaten controleert) en Ford tot zijn klantenkring rekenen.

Het lijkt er op dat Cisco nog net op tijd is met de overname van Jasper Technologies. Het in 2004 door de huidige CEO Jahangir Mohammed opgerichte bedrijf – toen nog Jasper Wireless geheten - is nu nog in particuliere handen, maar stond op het punt om naar de aandelenbeurs te gaan. Analisten hadden verwacht dat de beursgang een waardering van ‘meerdere miljarden dollars’ voor Jasper Technologies zou opleveren. Over de financiële prestaties van het bedrijf, zoals omzet- en winstcijfers, is nauwelijks wat bekend. Wel is in 2014 naar buiten gekomen dat Jasper Technologies in totaal voor zo’n 200 miljoen dollar aan durfkapitaal had opgehaald. Daarmee kwam toentertijd de totale waarde van het bedrijf op circa 1 miljard dollar.

The Internet of Things-markt is de afgelopen tijd een katalysator voor overnames in ICT-land. Zo heeft Google in 2013 de startup Nest (fabrikant van onder andere slimme thermostaten) aangekocht voor3,2 miljard dollar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.