Test met 10 Gbps over koper is succesvol

Logo_NokiaNetwerkleverancier Nokia heeft samen met de Duitse operator Deutsche Telekom eind 2015 een succesvolle laboratoriumproef met XG-FAST uitgevoerd, een nieuwe op koper gebaseerde technologie voor vaste ultrabreedbandtoegang. Tijdens de test werden doorvoersnelheden van ruim 10 Gigabit per seconde (Gbps) gehaald, zo heeft het duo nu bekendgemaakt.

XG-FAST is een door het Bell Labs-onderzoekslaboratorium, eigendom van het in 2015 door Nokia overgenomen Alcatel-Lucent, ontwikkelde uitbreiding van de reeds commercieel te verkrijgen G.fast-technologie van Nokia. Bij de test, die werd uitgevoerd in het kabellaboratorium van Deutsche Telekom, werden datadoorvoersnelheden van meer dan 10 gigabit-per-seconde (Gbps) genoteerd, dat is ongeveer 200 keer sneller dan de huidige gemiddelde, residentiële breedbandverbinding. Dankzij deze glasvezelsnelheden zou met de op koper gebaseerde technologie een HD-film van twee uur in minder dan tien seconden kunnen worden gedownload of meer dan 1000 foto's in minder dan twee seconden kunnen worden geüpload.

Het netwerk van Deutsche Telekom – dat gebruik maakt van VDSL2 Vectoring en ook van de FTTH-technologie (fiber-to-the-home) – biedt de klanten momenteel toegangssnelheden tot 100 megabit-per-seconde (Mbps). Als Deutsche Telekom dankzij XG-FAST zijn bestaande kopernetwerkinfrastructuur efficiënter kan gaan benutten, zou deze nieuwe technologie er ook toe kunnen bijdragen dat de telecomaanbieder zijn betrokkenheid bij het behalen van de nationale breedbanddoelstellingen verder kan waarmaken.

Technologieën zoals G.fast en XG-FAST gebruiken het laatste deel van het kopernetwerk om glasvezelsnelheden te leveren aan gezinnen en kantoren. XG-FAST bevindt zich in een vroegtijdig stadium van laboratoriumproeven, maar heeft tot nu toe bij testen bij meerdere klanten de verwachtingen overstegen. Bruno Jacobfeuerborn, CTO van Deutsche Telekom, vertelt: “Door aan deze demonstratie te werken, kunnen we een beeld vormen van de toekomstige mogelijkheden van XG-FAST voor het optimaliseren van bestaande middelen. Dit gaat ons brengen tot een andere technologieoptie waarmee we onze klanten snel en goedkoop een hogesnelheidsverbinding kunnen bieden en tegelijkertijd onze glasvezelinfrastructuur dichter bij die klanten kunnen brengen.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.