ACM: 4G groeit stevig in populariteit

simkaart-penetratie-2De mobiele beller in Nederland lijkt als een blok voor de snelle 4G-netwerkinfrastructuur te vallen. Zo is het datavolume via een 4G-verbinding is in het derde kwartaal van 2015 sterk gestegen, van bijna 15 miljard MB tot ruim 18 miljard MB. Tegelijkertijd groeit het dataverkeer via een 3G-verbinding nauwelijks meer. Dit blijkt uit de jongste kwartaalrapportage over de Nederlandse telecommarkt van de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De nieuwste editie van de ACM Telecommonitor behandelt het derde kwartaal van 2015. Het onderzoek laat verder zien dat de vaste telefoonaansluitingen steeds minder worden gebruikt. Het aantal met een vaste telefoon is in het derde kwartaal van vorig jaar tot 3,75 miljard minuten gedaald. Dat is 16 procent lager ten opzichte van 214. Deels is hier sprake van een verschuiving naar mobiel bellen. Het aantal mobiele-belminuten stijgt licht ten opzichte van een jaar geleden. Overigens concludeert de ACM dat operator KPN nog steeds het grootste marktaandeel heeft op de Nederlandse mobiele telefoonmarkt.
Het aantal huishoudens dat breedbandinternet afneemt via de kabel is in het derde kwartaal, na drie periodes van krimp, weer licht gestegen. Ook het aantal glasvezelklanten is in de afgelopen periode weer verder gegroeid. Daarentegen is het aantal koperverbindingen (DSL) het afgelopen kwartaal met 40.000 aansluitingen afgenomen.
Op de markt voor zakelijke netwerkdiensten groeit het aantal glasaansluitingen, terwijl het aantal koperaansluitingen krimpt. Het totaal aantal aansluitingen daalt. De voornaamste reden daarvoor is dat zakelijke eindgebruikers meerdere koperverbindingen kunnen vervangen door één glasvezelaansluiting.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.