Vodafone en Ziggo gaan samen verder in Nederland

VodafoneDe kogel is door de kerk: operator Vodafone en kabelaar Liberty Global, de eigenaar van kabelexploitant Ziggo, hebben vandaag officieel aangekondigd dat zij in Nederland een joint-venture opzetten. Beide ondernemingen krijgen een gelijk aandeel in het nieuwe bedrijf van 50 procent. De op te starten joint venture kost Vodafone 1 miljard euro: de operator moet dLogo_Ziggoat bedrag aan Liberty Global betalen om zijn aandeel in de samenwerking gelijk te trekken.

Het is de bedoeling dat de joint-venture nog dit jaar wordt gestart. Eind 2016 moet het bedrijf ‘up & running’ zijn.
Er is nog veel onbekend. Zo is het niet duidelijk wat de naam van de nieuwe onderneming gaat worden, wie de joint-venture gaat leiden en waar het hoofdkantoor gaat komen. Ook heeft het duo vooralsnog geen uitspraken gedaan over eventueel banenverlies. Bij Vodafone Nederland werken circa 3838 mensen. Wel is bekendgemaakt dat Vodafone en Ziggo verwachten dat er ‘synergievoordelen’ zullen zijn die tot 2,5 miljard euro aan besparingen kunnen opleveren. De joint-venture moet overigens eerst nog door zowel de Nederlandse mededingingsautoriteit (Autoriteit Consument en Markt) én de Europese tegenhanger worden goedgekeurd. Saillant detail is verder dat een van beide partijen na drie jaar kan besluiten om de joint-venture naar de beurs te brengen. Na vier jaar wordt tevens mogelijk om de gezamenlijke onderneming als geheel of als 50 procentsbelang te verkopen.

“Wij zijn blij dat het nu rond is”, licht Vodafone-woordvoerder Joost Galema toe. “Het is goed nieuws voor onze gezamenlijke klanten. Ziggo is sterk in de vaste markt en Vodafone is weer sterk in de mobiele markt.” Ziggo bedient circa 180.000 mobiele klanten en heeft een ‘vast’ klantenbestand van een slordige 3 miljoen huishoudens. Vodafone heeft op zijn beurt weer 5 miljoen mobiele abonnees en slechts 100.000 klanten voor zijn ‘vaste’ propositie Vodafone Thuis.

“Verandert niet veel”
Het samenvoegen van de twee telecompartijen in Nederland valt overwegend in goede aarde bij de analisten. “Voor de zakelijke markt is het nooit verkeerd, daar is KPN immers dominant”, zegt Tim Poulus, financieel analist bij het Nederlandse marktonderzoeksbureau Telecompaper. “Het ligt erg voor de hand, de twee vullen elkaar goed aan en kunnen straks een geïntegreerd dienstenpakket aanbieden.” Hij zet wel vraagtekens bij de positie van bijvoorbeeld concurrent Tele2 Nederland. “Wat moeten zij nog? Voor T-Mobile is het minder ernstig, want die heeft in Nederland de focus op mobiele telefonie. focus. Er verandert op de mobiele markt eigenlijk niet veel: je hebt nu vier partijen op de mobiele markt en dat blijft zo.”

“Voor ons verandert er niet zoveel”, zegt Tele2 Nederland-woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo desgevraagd. “Wij volgen de ontwikkelingen uiteraard met veel interesse. De overstapdrempel voor consumenten en zakelijke klanten moet zo laag mogelijk zijn. In de consumentenmarkt is het de afgelopen jaren al steeds lastiger geworden om naar een andere provider te stappen, juist door zaken als multiple play-pakketten en stapelkortingen. Dat moet wel goed mee worden genomen door de mededingingsautoriteiten. De marktwerking dient behouden te blijven: er moeten genoeg keuzemogelijkheden blijven voor consumenten en bedrijven.”

BTG: speelveld lijkt kleiner te worden
Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), Jan van Alphen:

“Dit is nauwelijks een verrassing te noemen: wij hebben in de afgelopen jaren meerdere keren vrijages gezien tussen de voorgangers van beide partijen. De zakelijke klantenkring, waaronder onze leden, vraagt ook langer om grotere transparantie als het gaat om zaken als vast-mobielintegratie. De joint-venture lijkt ons dan ook vanuit strategisch oogpunt een logische stap en een slimme zet te zijn. Het kan tevens zorgen voor nieuwe dienstverleningsconcepten voor zowel de consumenten als de zakelijke afnemers.”

Van Alphen zet daar wel een kanttekening bij:Portretfoto_Jan_van_Alphen_BTG_mail

“Wij maken ons enigszins zorgen over het concurrentielandschap in Nederland. Het speelveld in de zakelijke markt is toch al beperkt, zeker als je innovatie nastreeft: door deze jongste ontwikkeling lijkt de keuzevrijheid steeds kleiner te worden in plaats van groter. BTG adviseert daarom ook de Autoriteit Consument en Markt om dit in de strategische overwegingen zwaar te laten wegen. De ACM zou overigens ook kunnen besluiten om de 2,6 GHz frequentieruimte van combinatie UPC/Ziggo – verworven tijdens de jongste frequentieveiling – alsnog aan bijvoorbeeld Tele2 toe te wijzen. Dat zou de concurrentieverhoudingen bijvoorbeeld wat meer in balans kunnen brengen.”

Officiële verklaring
Wij hebben de belangrijkste punten uit het Nederlandse persbericht over de joint-venture van Vodafone en Ziggo op een rijtje gezet:
• Een 50/50 joint venture om een nationale geïntegreerde communicatie provider te creëren met complementaire kwaliteiten op het gebied van video, breedband, mobiel en B2B-diensten;
• De combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk met Vodafone’s mobiele service zal een sterkere vaste- en mobiele concurrent op de Nederlandse markt creëren, hetgeen aanzienlijke voordelen voor consumenten, bedrijven en de publieke sector oplevert door investeringen in digitale infrastructuur en klantbeleving;
• De totale synergieën op het gebied van kosten, kapitaalinvesteringen (capex) en omzet hebben naar schatting een netto contante waarde (‘net present value’) van circa € 3,5 miljard na aftrek van integratiekosten;
• De totale synergieën op het gebied van kosten en kapitaalinvesteringen bieden een ‘run rate’ besparing op jaarbasis vanaf het vijfde jaar na afronding van de transactie van € 280 miljoen, hetgeen overeenkomt met een netto contante waarde van circa € 2,5 miljard na aftrek van integratiekosten;
• Gebaseerd op de ondernemingswaarde van elk van de bedrijven en na aftrek van Ziggo’s netto schuld van € 7,3 miljard zal Vodafone een contante betaling doen aan Liberty Global van € 1 miljard om tot een gelijkwaardig eigendom van de joint venture te komen. Vodafone Nederland wordt ingebracht op een schuld- en ‘cash’-vrije basis;
• De nieuwe joint venture streeft naar een ‘leverage ratio’ (de verhouding tussen geleend vermogen en de hoeveelheid eigen vermogen) van 4,5 tot vijf keer de 'covenant EBITDA'. Dienovereenkomstig zal naar verwachting in de toekomst aanvullende financiering door de joint venture worden aangetrokken teneinde de beoogde leverage te bereiken. De opbrengst van de financiering zal gelijk worden verdeeld tussen Vodafone en Liberty Global;

De officiële reacties van de topmannen van zowel Vodafone als Liberty Global zijn voorspelbaar: beide heren zijn verheugd met de joint-venture. Vodafone Group Chief Executive, Vittorio Colao: "De combinatie van Vodafone’s mobiele diensten met Ziggo’s breedband- en TV-activiteiten leidt tot een sterke en concurrerende speler in geïntegreerde communicatie, die zal investeren in digitale infrastructuur, entertainmentdiensten en productiviteitsapplicaties voor Nederlandse consumenten, bedrijven en de publieke sector. Samen zullen we een sterkere concurrent in Nederland zijn, waarvan de klanten van beide bedrijven en de markt als geheel profiteren. Deze transactie betekent een voortzetting van Vodafone’s marktspecifieke convergentiestrategie. We kijken ernaar uit om samen met Liberty Global een volledig geïntegreerde aanbieder te creëren in één van onze belangrijke Europese markten."

Mike Fries, Chief Executive Officer van Liberty Global: “Deze krachtige combinatie van vaste en mobiele netwerken in Nederland zal enorme voordelen opleveren voor Nederlandse consumenten en bedrijven. In heel Europa speelt Liberty Global in op de stijgende vraag naar razendsnelle breedbandsnelheden, digitale videoplatforms en applicaties, en naadloze 4G connectiviteit. Binnenkort zullen de klanten van zowel Ziggo als Vodafone in Nederland deel uitmaken van de voorhoede van deze nieuwe wereld. We kunnen niet enthousiast genoeg zijn over onze samenwerking met Vodafone. We kijken ernaar uit om samen te werken aan de ontwikkeling van hypermoderne geconvergeerde diensten voor de Nederlandse markt."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.