Apple werkt niet mee aan “achterdeur” iPhone

Apple_logoFabrikant Apple is niet van plan zijn iPhone-smartphones ‘hackbaar’ te maken voor overheden en inlichtingendiensten. Dat stelt althans Tim Cook, CEO van Apple, in een open brief aan de klantenkring. Hij roept in de open brief op tot een ‘publiek debat’ over de wenselijkheid van zogenoemde ‘achterdeuren’ in software die onder andere in smartphones wordt gebruikt.

Directe aanleiding voor zijn schrijven is het oordeel van een Amerikaanse federale rechter op dinsdag jongstleden. De rechtbank bepaalde dat Apple de FBI moest helpen om de iPhone te ‘kraken’ van één van de schutters die op 2 december 2015 in San Bernardino veertien mensen om het leven bracht. Het zou gaan om de automatische gegevenswisfunctie in iOS die in werking treedt als er na een aantal keren een verkeerde pincode wordt ingevoerd. De rechter heeft de fabrikant gesommeerd om dat onderdeel van het besturingssysteem te omzeilen voor de FBI-agenten. Apple heeft al laten weten dat het niet in zal gaan op het gerechtelijk verzoek.

Apple-topman Tim Cook voegt daar nu in zijn open brief aan toe dat het nooit zal meewerken aan het inbouwen van ‘achterdeurtjes’ in zijn iOS-besturingssystemen ten behoeve van overheden en inlichtingendiensten. “Wij beschouwen dat als een gevaarlijke ontwikkeling die het werk van decennia op het gebied van beveiliging en encryptie teniet zou doen.”

https://www.apple.com/customer-letter/

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.