Conclusr-onderzoek: KPN mag de borst nat maken

160217 1De verhoudingen in de Nederlandse markt voor telecommunicatie worden danig opgeschud door de beoogde joint-venture tussen operator Vodafone en kabelaar Ziggo. Met name marktleider KPN krijgt er een geduchte tegenstander bij. Dat concludeert het Nederlandse marktonderzoeksbureau Conclusr in een speciaal voor Telecommagazine (en het zusterblad Connexie) vervaardigd rapport.

Jarenlang is KPN de onbetwiste marktleider in Nederland als het gaat om aan telecomgerelateerde diensten en producten. Het aangekondigde nieuwe initiatief waarbij Ziggo en Vodafone een verregaande samenwerking aangaan voor de Nederlandse markt gaat nu een zeer serieuze bedreiging vormen voor dit marktleiderschap. Conclusr Research keek naar zijn in 2015 verzamelde marktcijfers op het gebied van vaste telefonie, mobiele telefonie, vaste datacommunicatie en mobiele datacommunicatie diensten.

KPN heeft nog steeds een goede grip op de zakelijke markt voor spraakdiensten (telefonie), zo blijkt uit de Conclusr-cijfers. Dat geldt overigens met name voor de vaste telefonie. Uit hetzelfde Conclusr-rapport komt echter naar voren dat deze tak van sport behoorlijk onder druk staat. Anders is het bij de zakelijke markt voor mobiele telefonie. Daar kun je nog steeds spreken van een groeimarkt. Met name in dit segment is het dat de nieuwe Ziggo-Vodafone combinatie een bijzonder goede uitgangspositie lijkt te hebben. Het duo lijkt niet al te veel terrein meer goed te hoeven ma160217 2ken op KPN om zich marktleider (qua marktpenetratie) te mogen gaan noemen.

In het segment ‘zakelijke datacommunicatie diensten’ is een soortgelijk beeld te zien. Vaste datacommunicatie is weliswaar nog groeiende als totale markt, maar mobiele datacommunicatie zit sterker in de lift. En ook hier is de Vodafone-Ziggo joint-venture een geduchte concurrent voor KPN.

160217 4

160217 3

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.